Deel dit artikel
-

‘Deepfakes zijn niet meer te stoppen’

De opkomst van deepfakes is niet meer te stoppen. Toch kunnen we ons wel tegen het gemanipuleerde audio- en videomateriaal wapenen, zo blijkt uit het Europese rapport Tackling deepfakes in European policy dat onder leiding van het Rathenau Instituut tot stand kwam.

Dankzij deepfake-technologie wordt gemanipuleerd audio- en videomateriaal steeds overtuigender. Een paar jaar geleden was er nog een stemacteur, een speciaal pak en veel tijd nodig om nepvideo’s te maken. Nu is er al software die op een snelle computer live het beeld aanpast zodat je in een videovergadering het gezicht van iemand anders kunt gebruiken.

De deepfake-technologie biedt kansen voor bijvoorbeeld onderwijs, wetenschap en entertainment. Maar er zitten natuurlijk ook risico’s aan gemanipuleerd beeld en geluid, zoals publieke vernedering met gefabriceerde naaktbeelden, oplichting door deepfake-telefoongesprekken en ondermijning van de media en de democratie.

De onderzoekers pleiten niet alleen voor om technologie om deepfakes op te sporen. Ook de verspreidingsplatformen, de makers van deepfakes, de slachtoffers en het grote publiek kunnen met beleid worden ondersteund, aangepakt, geholpen of bewapend.

Het rapport is onderdeel van een groter project rond deepfakes van STOA, het officiële orgaan van het Europees Parlement dat onderzoek doet naar de toekomst van wetenschap en technologie. Naast onderzoekers van het Rathenau Instituut waren ook onderzoekers uit Duitsland en Tsjechië betrokken.

Foto Edward Webb (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond