Deel dit artikel
-

Definitief streep door fusie RTL en Talpa

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) verbiedt de overname van Talpa door RTL omdat er anders een te machtige partij ontstaat in het medialandschap.

Zelf zagen de partijen eind januari al af van hun intentie. Ze zagen geen manier meer om de toezichthouder tevreden te stellen. Deze publiceerde zojuist zijn definitieve oordeel.

“Als de overname door zou gaan leidt dat tot hogere prijzen voor televisieadvertenties en voor de doorgifte van de zenders via telecommunicatiebedrijven. Uiteindelijk komen die hogere prijzen bij de consument terecht.”

Als RTL en Talpa samen zouden gaan, hebben adverteerders weinig andere mogelijkheden om op televisiezenders te adverteren.

“Adverteerders en mediabureaus hebben aangegeven dat zij nog steeds grote verschillen zien tussen online advertenties en advertenties op televisie. Zij geven ook aan dat reclame op televisie cruciaal is voor de marketing van producten voor consumenten. Dat betekent dat als de prijzen van televisie-advertenties stijgen, adverteerders niet kunnen uitwijken naar online advertenties. De prijzen van online advertenties houden de prijzen van televisieadvertenties dan ook niet in toom.”

Deel dit bericht

1 Reactie

Seb

Er gaat nog veel veranderen in het Nederlandse medialandschap. Het is geen geheim dat RTL zicht aan het terugtrekken is van de Europese markt en al verschillende Europese dochters verkocht heeft. DPG Media had al vóór de fusie tussen RTL en Talpa interesse in RTL Nederland.

Qua Talpa verwacht ik interesse van VodafoneZiggo, met Liberty Global als sterke aandeelhouder. Een soortgelijke strategie hebben ze in Vlaanderen gedaan met de overname van SBS Belgium, nu Play Media door Telenet. Er is op dat vlak veel synergie mogelijk.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond