Deel dit artikel
-

Delftse innovaties brengen Olympisch goud dichterbij

De TU Delft heeft verschillende sportinnovaties ontwikkeld om Nederlandse sporters te helpen tijdens de Olympische Spelen. Zo wordt er in Tokio gefietst op de snelst mogelijke baanfiets, draagt het hele Nederlandse team een Cool Cap ter verkoeling, stuurt een supercomputer de zeilers een gedetailleerde windvoorspelling en krijgen de Paralympische rolstoelbasketbaldames essentiële data over hun trainingsprestaties.

In Tokio krijgen de Olympische zeilers hulp van een supercomputer en een door TU Delft ontwikkeld model. Voor elke tien minuten van de race wordt er een voorspelling van de windrichting, windsnelheid en het type windpatroon gemaakt.

In Tokio is dit extra belangrijk omdat er gezeild gaat worden in een gebied met topografisch uitdagende factoren zoals Oshima Island, de vulkaan Fuji en grote temperatuurwisselingen van het water. De berekeningen worden gedaan bij het nationale supercomputer-centrum SURF in Amsterdam, omdat het om honderden processor-uren en terabytes aan data gaat. Het model is gemaakt in samenwerking met Sailing Innovation Centre.

Rienk van der Slikke, onderzoeker rolstoelsporten bij NOC*NSF en de TU Delft, heeft een sensor ontwikkeld waarmee alle rolstoel-bewegingen, zoals snelheid en wendbaarheid kunnen worden vastgelegd.

Door deze data in een app weer te geven kunnen de atleten en trainers zelf hun prestaties tijdens trainingen meten en deze vergelijken met data over wedstrijdsituaties. Zo kan de coach voor iedere individuele atleet een passend trainingsprogramma samenstellen.

Een van de opvallendste innovaties is een speciale hamburger ontworpen met een verborgen innovatie: de champignons in de hamburger zijn blootgesteld aan een bepaald type uv-licht, om het vitamine D-gehalte te verhogen. Ook is er een vetarme sportkwark ontwikkeld met precies 20 gram eiwit. Perfect voor de gulden herstelregel: 20 gram eiwit 20 minuten na de geleverde inspanning.

Foto TU Delft

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond