Deel dit artikel
-

Deliveroo dreigt met gedeeltelijk vertrek uit België wegens werkrelatie bezorgers

Maaltijdbezorger Deliveroo trekt zich grotendeels terug uit België als de arbeidsrechtbank beslist dat de bezorgers niet als zelfstandigen kunnen worden aangemerkt. De activiteiten van de onderneming ‘zullen zich niet met dezelfde intensiteit en stiptheid kunnen verderzetten,’ aldus Pierre Verdier, CEO van Deliveroo België maandag in Le Soir.

Maandag vond de eerste zitting plaats in het proces van het arbeidsauditoraat tegen Deliveroo België. Het gaat om dezelfde discussie die in Nederland is gevoerd: namelijk of de maaltijdkoerier schijnzelfstandigen in dienst heeft.

Het arbeidsauditoraat trekt de werkrelatie in twijfel en vindt dat de koeriers in loondienst zouden moeten werken.

De maaltijdbezorgers van Deliveroo moesten in 2018 allen zzp-er worden als ze voor Deliveroo wilden blijven werken. In Nederland voerden maaltijdkoeriers en FNV destijds actie om dit tegen te houden. De rechter oordeelde dat de bezorgers van het bedrijf in Nederland onder de cao van beroepsgoederenvervoer vallen. Deliveroo moest de voorwaarden van die cao dan ook met terugwerkende kracht naleven.

Deliveroo zal zich bij een negatief besluit grotendeels terugtrekken uit België, op de grote steden na. ‘Ook voor de Belgische economie is dat problematisch. Ons bedrijf zorgde voor 40 miljoen extra omzet voor onze horecapartners in 2019,’ aldus Verdier.

Foto Deliveroo

Deel dit bericht

2 Reacties

Wouter

Ik zou zeggen. Doei Deliveroo. Mag hopen dat in Belgie men wel een streep kan zetten door deze waanconstructie. Oh en wat betreft: “Ons bedrijf zorgde voor 40 miljoen extra omzet voor onze horecapartners in 2019,” Dat is natuurlijk een redelijk stompzinnige uitspraak. Alsof Deliveroo de enige is in geheel belgie die via een App/site eten thuis aanlevert. Heb niet het idee dat men enorme barrieres heeft om van de ene bezorgapp naar de andere over te stappen.

Doet me overigens gelijk opmerkelijk kijken naar de opmerkingen van Deliveroo in Nederland wat betreft arbeidscontract. Men zegt daar dat niemand zich heeft gemeld voor een arbeidscontract, wat uberhaupt natuurlijk klets is want iedereen weet, wie gaat vragen om een contract krijgt geen bestellingen meer = verkapt ontslag. Maar zogenaamd bieden ze in Nederland wel de optie maar in Belgie zou dat een vertrek uit dat land betekenen. Nou ik zwaai ze uit en drink dr een borreltje op. Niets aan verloren aan die club.

Blockchain killer

Ik heb een tijdje in België gewerkt en dat volk is nogal “volhardend in hun beslissingen/principes”, als je “erbij hoort” hoor je er ook echt bij en laten ze je niet “zomaar” gaan maar als ze je niet moeten dan kan je net zo goed maar meteen vertrekken; dan wordt het niks meer.

Dat maakt België nou zo mooi, het is echt een groep en daar kan individualistisch Nederland nog heel wat van leren. Ben benieuwd wat er gebeurd als Amazon naar België gaat (ik vermoed niet veel).

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond