Deel dit artikel
-

Deliveroo moet 640.000 euro aan achterstallige pensioenpremies betalen

Deliveroo lijdt een gevoelige nederlaag in een procedure die was aangespannen door het Bedrijfstakpensioenfonds voor het Beroepsvervoer over de weg. Het bedrijf moet medewerkers met een arbeidsovereenkomst pensioenpremie gaan betalen. In totaal gaat het om 640.000 euro aan achterstallige pensioenpremies.

De kantonrechter stelt vast dat Deliveroo een bezorgdienst is, waardoor het bedrijf zich moet aansluiten bij het Pensioenfonds Vervoer.

Deliveroo voerde als verweer dat zij in hoofdzaak een technologiebedrijf is en haar kerntaak niet is het bezorgen, maar het faciliteren en vergroten van het aantal maaltijdbestellingen bij aangesloten restaurants en het bieden van een digitaal platform. De bezorging is slechts een onderdeel van de marketingstrategie.

Pensioenfonds Vervoer oordeelde in de rechtbank: ‘Deliveroo vervoert goederen (maaltijden) over de weg en ontvangt daarvoor een vergoeding. Het bezorgen van maaltijden betreft de kern van de onderneming en is geen nevenactiviteit. Het bestelplatform met bijbehorende activiteiten ondersteunt deze kernactiviteit en het is niet andersom. Slechts een ondergeschikt aantal restaurants maakt gebruik van eigen bezorgers. Zowel de loonsom als de omzet uit het bedrijf komen voor meer dan 50 procent uit vervoersactiviteiten, inclusief de activiteiten die daaraan dienstbaar zijn.’

In januari bepaalde de rechter ook al dat de bezorgers van Deliveroo geen zzp’ers, maar werknemers zijn. De bezorgers werkten in eerste instantie via tijdelijke arbeidscontracten, maar vorig jaar besloot Deliveroo alleen nog met zzp’ers te gaan werken. Deliveroo heeft hoger beroep ingesteld.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond