Deel dit artikel
-

Deliveroo vertrekt haastig uit Duitsland

Maaltijdbezorger Deliveroo trekt zich plotseling terug uit de Duitse markt. Vrijdag wordt er voor het laatst bezorgd. Toch sluit het bedrijf een terugkeer niet uit.

Reden zou zijn dat de omzet in andere markten is verdubbeld en Deliveroo daar zijn volle aandacht op wil richten. Het besluit viel niet makkelijk, zo laat het bedrijf weten. Mogelijk raken zo’n 1000 bezorgers in onder meer München, Hamburg, Keulen en Berlijn werkloos.

Deliveroo had in Duitsland alleen nog echte concurrentie van Takeaway, dat de Duitse activiteiten van Foodora heeft gekocht. Of de aangekondigde fusie met Just Eat het Britse bedrijf heeft ontmoedigd, blijft speculeren. De activiteiten in Duitsland waren al teruggeschroefd.

Het terugtrekken van Deliveroo is dan ook goed nieuws voor Takeaway. De Duitse manager Jörg Gerbig vertelde al eerder aan Tagesspiegel dat het door de marktconsolidatie 60 miljoen euro aan marketingkosten kan besparen.

In Europa zijn het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk de belangrijkste markten voor Deliveroo. In Frankrijk ligt Deliveroo overigens onder vuur van bezorgers die protesteren tegen de slechte arbeidsomstandigheden.

Deliveroo is actief in 500 steden in 14 landen. Amazon investeerde in mei nog 575 miljoen dollar in de onderneming. De investering wordt sinds vorige maand onderzocht door de Britse Competition and Markets Authority.

Foto Deliveroo

Deel dit bericht

6 Reacties

KoalaBear

Toch altijd jammer dat de arbeidsomstandigheden, en mogelijk loon achter loopt bij zulke voor mijn gevoel graaiers. Ze maken de restaurants een beetje arm. Als het even kan, bestel direct bij het bedrjif zelf!

brownbear

De “innovatie” is mislukt in Duitsland zo te zien, hoop dat er nog veel van dit “soort” bedrijven volgens en dat we weer eens een beetje “normaal” gaan doen. Ik vind rondrijden als een halve zwakzinnige op een fiets die alle verkeersregels systematisch overtreed en negeert met een geisoleerde rugtas nou niet echt bepaald spannend of innovatief.

De crisis is voorbij en we kennen die gekke Steve Jobs achtige product presentaties onderhand wel dus er kunnen weer normale lonen en fatsoenlijke arbeids omstandigheden gecreërd worden.

En ja ik weet dat Duitsland geen richtlijnen heeft voor het minimum loon, maar ook hier in NL spelen dit soort bedrijven met de regels en het welzijn van andere mensen en ondernemers.

Kees

@Koalabear Helemaal mee eens. Wat mij betreft verdwijnt Thuisbezorgd.nl met Brexit en al naar Engeland. Deliveroo kan dan in Nederland blijven. Jitse Groen van Thuisbezorgd.nl voert immers een waar terroristisch reclamebeleid, waardoor ik een gloeiende pesthekel aan dit bedrijf gekregen heb, maar van Deliveroo kan ik me niet herinneren er ooit tv-reclame van te hebben gezien. Bestellen zou ik overigens evengoed rechtstreeks bij het bedrijf zelf doen.

Wouter

@Kees, Ik vind Thuisbezorgd toch allerminst een onethisch bedrijf wat Deliveroo zeker wel is. Thuisbezorgd maakt misschien beetje misbruik van marktmacht, maar neemt zijn/haar bezorgers wel in dienst. Deliveroo misbruikt ZZP wetgeving en maakt 16 jarige “ondernemers” met totaal onzeker inkomen en 0 bescherming tegen normale bedrijfsrisico’s. Deliveroo is gewoon vooroorlogs stukloonslaaf met een app.. Hoe dan ook ook ik bestel nimmer via dit soort websites, kook gewoon lekker zelf of ga echt uit huis eten.

Tom

Ze misbruiken beide hun machtspositie: Thuisbezorgd tov de restauranthouders, door hun commissie te verhogen. Vaak krijg ik bij mijn bestelling een flyer met kortingscode die je kunt gebruiken bij een rechtstreeks geplaatste bestelling.
Vaak bestel ik na een 1e bestelling via TB de 2e en volgende keren rechtstreeks.
TB wordt meer en meer een monopolist. Ik hoop dat meer restaurants zich aansluiten bij Bezorgland.nl
Helaas nog niet beschikbaar in mijn stad.

Deliveroo misbruikt hun machtspositie tov de bezorgers, net als Uber en Amazon dat doen.

Kees

@Tom Geen last van Thuisbezorgd.nl-schaamte?

Je kunt toch een maaltijd uitzoeken op Thuisbezorgd.nl en vervolgens bij het horecabedrijf zelf rechtstreeks bestellen? Zo voorkom je dat Thuisbezorgd-baas Jitse Groen meeëet.

@Wouter – dan voeren we Deliveroo ook maar af in het kader van de Brexit.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond