Deel dit artikel
-

‘Deltaplan voor internetveiligheid noodzaak’

Niemand heeft een beeld van het totale internetgebruik en van de daaraan gekoppelde risico’s. De drie miljard gebruikers niet, maar ook de hoogste autoriteiten en slimste denktanks niet. Het wordt daarom tijd dat we de risico’s van Cyberspace serieus gaan nemen en structureel gaan aanpakken, zegt Jan van den Berg, hoogleraar Cyber Security aan de TU Delft.

Beveiligingsincidenten op internet zijn aan de orde van de dag. Niet alleen in de vorm van bedreigingen van de privacy van burgers, maar ook door aanvallen op industriële processen (Stuxnet virus), creditcard fraude, DDOS-aanvallen op banken en overheidsinstellingen, cyberpesten en kinderpornografie. Reacties op incidenten zijn echter tot nu toe altijd ad hoc geweest: we leven van wake-up call naar wake-up call, aldus Van den Berg vrijdag tijdens zijn intreerede. Eindgebruikers weten niet hoe het internet werkt. Experts weten wel hoe het werkt, maar weten nog heel weinig van de risico’s.

Van den Berg wil daarom dat er een gestructureerde aanpak komt, vergelijkbaar met het Deltaplan. Het probleem van cyberveiligheid moeten we zien als een probleem van integraal risico management met als ultieme uitdaging het terugbrengen van bestaande risico’s in allerlei cyber sub-domeinen – bijvoorbeeld rond kritieke infrastructuren – tot acceptabele niveaus. Dit is niet alleen een technologisch probleem maar ook een maatschappelijk probleem. Er is kennis en bewustwording voor nodig op alle niveaus en er moeten politieke afspraken worden gemaakt over wat we acceptabele risico’s vinden.

Het hanteren van transparantie en het inbouwen van democratische controle zijn in dit proces essentieel, meent Van den Berg. Onder meer om het vertrouwen in de overheid te behouden, c.q. terug te winnen. Ook de eindgebruikers moeten zich leren realiseren dat op een laptop veiligheidssoftware hoort, zoals autogordels in een auto horen.

Van den Berg wordt hij per januari 2014 directeur van de Cybersecurity Academy in Den Haag, een nieuw initiatief van de Universiteit Leiden, de TU Delft en de Haagse Hogeschool.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond