Deel dit artikel
-

Een derde NL verhuurders Airbnb is professional

Een op de drie locaties in Nederland die via Airbnb worden aangeboden is in handen van een professional, iemand die meerdere verblijven heeft op de verhuursite.

De perceptie als zou Airbnb een geheel zijn van sympathiek, delende particulieren blijkt niet juist. Het Financieele Dagblad schrijft vandaag over de achterkant van de verhuurmarkt.

In Amsterdam heeft 39 procent van de aanbieders meer dan één woning in de verhuur op het platform, in Rotterdam 38 procent, in Den Haag 37 procent en in Utrecht 33 procent. Een op de vijf van de aanbieders heeft meer dan drie woningen in de verhuur.

De krant baseert zijn verslag op cijfers van vastgoedadviseur Colliers en de Haagse hotelschool. Die gebruikten daarvoor data van website AirDNA.co. Airbnb spreekt de conclusies in een reactie tegen omdat de onderzoekers zich op onvolledige data baseren.

De directeur van Colliers in Nederland Dirk Bakker spreekt over ‘huisjesmelker 2.0’.

Foto: Jessica Fiess-Hill (cc)

Deel dit bericht

5 Reacties

Robin

De cijfers in deze berichtgeving kloppen niet helemaal. Als 39 procent van de aanbieders meer dan één woning aanbiedt op het platform kan het niet zo zijn dat maar één op drie locaties die aangeboden wordt in handen is van een professional. Bijv in Amsterdam biedt 39 procent meer dan één woning aan. Van die 39 procent biedt ongeveer de helft “meer dan drie woningen” aan (ik vermoed dat dat ook “drie of meer” moet zijn). Dan hebben we dus 61% van de aanbieders die maar één woning aanbieden, plus 19% die twee woningen aanbieden, plus 20% die drie of meer woningen aanbieden. Dit leidt ertoe dat maximaal 38% van de woningen die aangeboden worden toebehoren aan iemand met slechts één woning. In de praktijk zal dit nog lager liggen omdat er ook aanbieders met 4, 5, of meer woningen bestaan. “Een op de drie locaties in Nederland die via Airbnb worden aangeboden is in handen van een professional” moet volgens mij dus eerder “twee op de drie” zijn?

J A. Oskam - Hotelschool The Hague

@Robin: Klopt. Bedoeld wordt, 39% van het aanbod. 61, 5% wordt aangeboder door mensen met 1 woning. De verhouding tussen aanbieders ligt schever: degenen met 1 woning vormen 84% van de aanbieders. Het onderzoek onderscheidt mensen met 1 woning, met 2 woningen, 3-10 en meer dan 10.

Anna

Als iemand twee advertenties heeft, wil dat ook niet altijd zeggen dat hij twee huizen heeft. Ik kom regelmatig tegen dat iemand twee opties biedt: één kamer in zijn huis huren, of zijn hele huis. Hoe wordt dat geteld?

J A. Oskam

Hangt ervan af of hij het als twee aparte units (met aparte PropertyIDs) bij Airbnb heeft geregistreerd. Dan telt het als twee. Probleem is inderdaad dat we dit steeds vaker zien als weg om de 60-dagen regel te ontduiken.

Pietro

60-dagen regel?

Het mag niet meer geld verdient worden in NL?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond