Deel dit artikel
-

Detailhandel moet ICT-inhaalslag maken

Normaal, dagelijks gebruik van ICT binnen het bedrijf is nog niet genoeg doorgedrongen tot de detailhandel. Dat is de conclusie van het Ministerie van Economische zaken en het hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) in hun onderzoeksrapport 'ICT gebruik in detail en ambachten'. Slechts 60% van de ondernemingen in deze sector maakt gebruik van een computer.

Het HBD pleit naar aanleiding van de uitkomsten voor een diepte-investering van overheidswege. Vooral voorlichting, onderwijs en softwareverbeteringen verdienen extra aandacht, vindt het HBD. Uit het onderzoek blijkt dat slechts 60 procent van de ondernemingen in de detailhandel en de ambachten gebruik maakt van computers, tegen 80 procent van het totale Nederlandse bedrijfsleven.

Internet is voor veel kleine bedrijven nog altijd een ver-van-mijn-bed-show; slechts 18 procent van de bedrijven in de detailhandel en 16 procent van de ambachtelijke ondernemingen heeft een aansluiting op de werkplek.

Minister Jorritsma van Economische Zaken, voorvechtster van de Internet-economie, sprak bij de presentatie van het onderzoek van 'een gemiste kans. Internet biedt de mogelijkheid om direct te opereren op een wereldwijde markt. Dat geldt ook voor kleine bedrijven.'

In september begint het ministerie van Economische Zaken een campagne om het bedrijfsleven te attenderen op de mogelijkheden van elektronisch zakendoen. Daarnaast is EZ bezig de subsidies en programma's voor kennisoverdracht toegankelijker te maken voor het midden- en kleinbedrijf. 'We hopen daarmee de drempel naar de elektronische snelweg een stukje te verlagen', aldus Jorritsma.

Commentaar:
Vanuit EZ klinkt het een beetje wrang om te spreken van 'een gemiste kans'. Door allerlei projecten en subsidies, zoals het Twinning concept , zijn veel nieuwe bedrijven aangespoord om een vliegende start te maken. De traditionele mkb-sector is hierbij geheel over het hoofd gezien. Deze sector staat ook niet bekend als early adaptor; de komende campagne zal dan ook niet licht moeten worden opgevat door EZ.

Bron: <a href="http://www.minez.nl/php/user/nieuws/intern.phtm?rid=64&titel=Sector%20loopt%
20achter%3B%20%27diepte-investering%27%20bepleit%20Digibeten%20in%20detailhandel%20″ target=”_blank” class=”news-text”>Ministerie EZ

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond