Deel dit artikel
-

Deutsche Bahn begint met testritten voor 5G in ICE

Dinsdag rijdt er voor het eerst een trein op een tien kilometer lange testbaan van Deutsche Bahn om de 5G-ontvangst aan boord te testen. De test maakt deel uit van het project Gigabit Innovation Track, waaraan ook O2 Telefónica, het infrastructuurbedrijf Vantage Towers en de leverancier van netwerkapparatuur Ericsson deelnemen.

Eind vorig jaar is begonnen met de aanleg van de lijn tussen Karow en Malchow in Mecklenburg-Vorpommern, waarbij dertien zendmasten zijn gebouwd. Omdat het bereik in de gebruikte frequentieband met 500 tot 1000 meter kort is, zijn er aanzienlijk meer antennes nodig dan voorheen. Het is nog onduidelijk of zo’n gigabitnetwerk ooit op grote schaal zal worden aangelegd.

Voor de komende testritten werd een afgedankte ICE omgebouwd en voorzien van antennes aan de buiten- en binnenkant, schrijft de Duitse persdienst dpa. Dit moet nu onder meer worden gebruikt om te controleren hoe de verbindingsoverdracht tussen de radiocellen werkt voor smartphones aan boord. In eerste instantie rijdt de trein met 80 km/u, later met snelheden tot 140 km/u.

Terwijl eigenlijk is voorgeschreven dat op de ICE-lijnen minimaal 100 megabit/s moet worden gehaald, mikt het nieuwe project op een volledige 1000 megabit/s.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond