Deel dit artikel
-

Deutsche Welle krijgt eigen VPN-nieuwsserver

De internationale nieuwsorganisatie Deutsche Welle is vanaf nu overal te wereld bereikbaar, óók in de zwaarst gecensureerde landen. DW kreeg een eigen VPN-server die -gebruikers altijd kunnen bereiken.

Deutsche Welle heeft een soort eigen eilandje weten te maken op internet. Dat zwaar beveiligd digitale eiland is te bereiken door iedereen die een speciaal ‘veerbootje’ neemt. Het eiland is de VPN-server, de pont de VPN-client.

Het belang van deze ontwikkeling is dat Deutsche Well in 42 talen internationaal nieuws onafhankelijk van overheden rapporteert. Met de VPN-constructie kan het in landen met een sterk repressief regime richting journalisten en vrije media toch de lokale bevolking bereiken.

Deutsche Welle [?] publiceert online artikelen en zendt streaming radio en televisie uit. Het is in zekere zin te vergelijken met wat de BBC World Service doet.

De nieuwsorganisatie werkt voor de praktische realisatie samen met VPN-provider Proton uit Zwitserland. Dat bedrijf heeft in drie landen servers staan die altijd door iedereen gratis te gebruiken zijn. Dat is in Nederland, Amerika en Japan. Gebruikers zoeken in de client naar ‘news’ en vinden dan drie speciaal vrijgemaakte nieuwsservers.

Middels deze constructie is DW-nieuws sinds enkele dagen weer bereikbaar voor, bijvoorbeeld, inwoners van Turkije, Iran en Rusland.

Foto: Robert Couse-Baker (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond