Deel dit artikel
-

DHL en Zalando testen bezorgbox voor de voordeur

Zalando en DHL houden begin volgend jaar een proef met een nieuw soort bezorgbox. Die kan veilig pakketjes ontvangen in een voordeurdoos, ook voor huishoudens in flats en locaties zonder eigen voortuin.

De proef loopt in eerste instantie bij tweehonderd klanten van webwinkel Zalando. Bij hen zal de logistiek, marketing en technologie worden getest. De Berlijnse klanten kunnen alleen pakketjes ontvangen in deze fase, maar logistiek gezien kan DHL de bezorgboxen ook gebruiken om retouren op te pikken bij de voordeur als iemand niet thuis is.

De derde partner in de proef is Deutsche Telekom. Die zorgt ervoor dat klanten een sms’je krijgen zodra het pakketje aan de voordeur is afgeleverd. Een aparte app is daarom niet nodig.

PaketButler, zoals de dienst wordt genoemd, staat ook open voor orders van andere winkels dan alleen Zalando. Mocht de proef succesvol blijken dan zal DHL het bereik ervan opschalen met als uiteindelijke doel dit landelijk aan te bieden.

Het concept van de pakketkasten, een vergelijkbaar concept voor in de voortuin, blijkt stevig genoeg om ook in Nederland aan te bieden. Dat gebeurt in de loop van 2015.

Dit soort ontvangst- en retoursystemen zijn smeerolie in de last mile van de logistieke keten van pakketbezorgers. Ze staan de bezorger toe om pakketjes achter te laten ook als de bewoner niet thuis is. Digitale sloten zorgen ervoor dat enkel de bezorger en de klant de betreffende bezorgdoos kunnen openen.

Deel dit bericht

4 Reacties

Ektor

Interessant, al vraag ik mij af hoe het zit met de veiligheid. Het lijkt voor dieven dan wel te lonen om met een stanleymes een flat binnen te lopen..

Roel

Misschien een verzekering door de aanbieder van de zakken?

Je krijgt dan ook de vraag tot wanneer de postaanbieder verantwoordelijk is voor de levering, omdat er niet meer getekend kan worden voor ontvangst. Ook met de verantwoordelijkheid van webshops dat de levering van een pakket hun probleem is.

En natuurlijk nog pakketbezorgers die hun sleutel gaan misbruiken om zakken buiten hun route leeg te trekken.

Maar als ik dit in 20 seconden kan bedenken kunnen de uitvinders van dit systeem dat ook en zullen ze er vast een oplossing voor hebben.

Wesley

Leuke ontwikkeling, alhoewel ik mij afvraag wie er verantwoordelijk is wanneer een dief er met de tas vandaar gaat zonder dat de ontvanger dit weet.

Gijs

@Wesley Zouden ze het ding wellicht vast kunnen maken aan de onderkant van de deur?

Ik zie meer in de depot oplossingen met kluisjes op stations, en bij supermarkten zolang je maar bij bestellen kunt aangeven waar je het pakket moet ophalen. Bij de kluisjes scan je een code op je telefoon oid en het juiste kluisje gaat vanzelf open. Heeft PostNL ook al een test mee denk ik.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond