Deel dit artikel
-

Digg gaat eigen ‘Google Reader’ bouwen

Het platform voor sociaal nieuws Digg wil in de loop van dit jaar een eigen Google Reader introduceren. Het bedrijf ziet de RSS-lezer als de belangrijkste prioriteit voor de komende maanden. Alleen wordt die wel aangepast aan de ‘eisen van deze tijd’.

Digg kondigde het plan aan kort nadat Google de stopzetting van Google Reader bekendmaakte. Op 1 juli gaat er stekker eruit. Aangezien Google Reader vanuit een centrale plek veel externe apps en diensten aanstuurt, stak er een storm van protest op, inclusief online petities. Vooralsnog lijkt het er niet op dat Google van mening verandert, of zelfs maar de broncode ter beschikking wil stellen aan de open source-gemeenschap.

De Digg Reader zal ten minste via API’s beschikbaar zijn voor ontwikkelaars, belooft het bedrijf. Digg vraagt gebruikers om mee te denken.

Het bedrijf is niet de enige die alternatieven aandraagt. Feedly, bekend van RSS-lezers voor iOS en Android, zag het einde van Google Reader al langer aankomen, en werkte onder de noemer Normandy aan zijn eigen dienst die komende zomer zal worden gelanceerd.

Dave Winer, de oorspronkelijke bedenker van het RSS-protocol, begrijpt de ophef over het verdwijnen van Google Reader niet. “Ik heb dat verdomde ding nooit gebruikt. Had weinig vertrouwen in de bedoelingen van een groot bedrijf als Google. Ik denk dat de RSS beter gediend is met een nieuwe aanpak nu de achthonderd pond gorilla zich terugtrekt.”

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond