Deel dit artikel
-

DigiD: Inloggen met extra beveiliging steeds vaker nodig

Steeds vaker vragen overheidsorganisaties twee-factor-authenticatie voor het inloggen met DigiD. De twintig grootste afnemers van Logius, het bedrijf achter DigiD, zijn ondertussen overgegaan naar inloggen met de sms-controle of de DigiD app. Door deze extra beveiliging zijn persoonlijke gegevens beter beschermd.

Bij veel organisaties kunnen mensen al niet meer inloggen met alleen een gebruikersnaam en wachtwoord. Zij hebben dan ook hun telefoon nodig tijdens het inloggen. Dit kan een smartphone, mobieltje of vaste telefoon zijn. Door een tweede stap toe te voegen aan het inlogproces, wordt het voor kwaadwillenden steeds moeilijker om toegang te krijgen tot een account of persoonlijke gegevens.

In 2023 is er 308 miljoen keer met de app ingelogd en 145 miljoen keer met de sms-controle. In totaal is er vorig jaar 480 miljoen keer ingelogd met DigiD.

Inloggen met de DigiD app of sms-controle wordt door veel (grote) organisaties al vereist. Daarom zijn de meeste DigiD gebruikers gewend aan deze manieren van inloggen. 98,7 procent van de gebruikers heeft naast een gebruikersnaam en wachtwoord ook de DigiD app en/of de (gesproken) sms-controle geactiveerd. Bijna alle mensen met een DigiD-account kunnen dus al inloggen met de DigiD app of de sms-controle.

Organisaties moeten altijd de mogelijkheid bieden om zaken niet digitaal te regelen, bijvoorbeeld op papier of bij een balie. Daarnaast kunnen mensen die niet digitaal zaken kunnen of willen regelen via de DigiD app of met de sms-controle, zich laten helpen door iemand anders. Via DigiD Machtigen kunnen zij officieel iemand toestemming geven om zaken met de overheid namens hen te regelen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond