Deel dit artikel
-

Digitaal toetsen aan Universiteit Utrecht neemt hoge vlucht

Op de Universiteit Utrecht worden de komende weken digitale toetsen afgenomen op Chromebooks in sportcentrum Olympos door maximaal 600 studenten. Daarmee komt het totaal aantal digitale toetsplekken op 1840.

De Chromebooks zijn na afloop van de toets binnen 20 minuten opgeruimd. Daardoor kan de zaal weer als sportzaal gebruikt worden.

De snelheid waarmee het aantal digitale toetsen binnen de UU groeit is volgens de universiteit zelf ongekend. Waar in collegejaar 2015/16 het percentage toetsen dat digitaal afgenomen werd nog 18 procent was, was dat in 2018 en 2019 al ruim 53 procent.

Om toch aan de vraag te kunnen voldoen is in recordtempo de nieuwe digitale toetsvoorziening in Olympos opgezet en gereedgemaakt,

Uit recent onderzoek onder ruim 2.000 UU-studenten blijkt dat studenten een voorkeur hebben voor digitaal toetsen boven toetsen op papier. 22 procent geeft aan geen voorkeur te hebben. In 2015 waren deze aantallen nog nagenoeg omgekeerd. Als belangrijkste reden geven studenten aan dat ze door digitale toetsen hun antwoorden beter kunnen structureren en dat ze sneller kunnen typen dan schrijven.

Naast digitaal toetsen op Chromebooks heeft de UU ook al tien jaar ervaring met programmatisch toetsen bij de faculteit Diergeneeskunde. Andere opleidingen gaan hier de komende tijd ook mee aan de slag. Programmatisch toetsen integreert leren en beoordelen. Het geeft inzicht in de persoonlijke ontwikkeling van de student. Daarbij geeft het de docent informatie over de onderwijskwaliteit.

Deel dit bericht

1 Reactie

bert

Leuk geprobeerd, maar dat kan echt maar voor heel beperkte vakken. Taal is zo ongeveer enige dat fatsoenlijk digitaal is te toetsen. Snap die hogere waardering wel, studenten willen vandaag de dag instant uitslagen, maar ze hebben géén idee van de lagere scores en leerrendement erdoor.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond