Deel dit artikel
-

Digitale entertainmentbestedingen overstijgen niet digitale bestedingen in 2017

In 2017 bereikt de Nederlandse entertainment- en mediasector een historisch omslagpunt. Voor het eerst geven Nederlandse consumenten en adverteerders meer geld uit aan digitale media dan aan fysieke media. Dat blijkt uit de Entertainment & Media Outlook 2015-2019 van PwC.

Door de opmars van onder andere streamingdiensten overtreffen de digitale consumentenbestedingen in 2016 de niet-digitale bestedingen. Internetreclame blijft hard groeien met meer dan 10 procent per jaar, maar het omslagpunt ligt iets verder weg. Na 2019 zal er meer worden uitgegeven aan digitale reclame dan traditionele reclame.

De belangrijkste onderliggende trend is volgens PwC de verschuiving bij consumenten van media ownership naar media access. De consument koopt nauwelijks cd’s, dvd’s of games meer, maar neemt een abonnement op streamingdiensten. De inkomsten uit mobiel internettoegang zijn mede hierdoor in 2019 groter dan de inkomsten uit vaste internetaansluitingen.

Consumenten zoeken de meest aansprekende contentervaring, waarbij geen onderscheid meer wordt gemaakt tussen digitaal en niet-digitaal. Hierbij is een kwalitatief hoogwaardig aanbod niet meer voldoende. Aanbieders in media zullen zich steeds meer als adverteerders moeten gaan gedragen. Zij moeten meer aan hun merkwaarde doen.

Een ander omslagpunt dat met deze ontwikkelingen samenhangt, heeft vorig jaar al plaatsgevonden. Inkomsten uit videocontent liggen hoger dan de inkomsten uit print. Vooral jongere generaties onderscheiden zich sterk op dit punt. Zij geven al meer dan 80 procent van hun mediabudget uit aan film, muziek en video games.

Voor uitgeverijen is dit minder goed nieuws. De neerwaartse trend bij de verkoop van kranten, magazines en boeken houdt immers onverminderd aan.

De opmars van digitale reclame lijkt intussen niet te stuiten. Naar verwachting blijft internetreclame de komende vijf jaar steeds groeien met gemiddeld meer dan 10 procent per jaar.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond