Deel dit artikel
-

Digitale muziek passeert cd

De wereldwijde omzet uit de verkoop van digitale muziek bedroeg vorig jaar 6,85 miljard dollar, groter dan de verkoop van fysieke muziekdragers zoals cd’s. Dat meldt de brancheorganisatie voor de muziekindustrie in een rapport.

De totale omzet van alle opgenomen muziek bedroeg 15 miljard dollar, oftewel even hoog als een jaar eerder.

De meeste groei werd gerealiseerd met abonnementen op streaming muziekdiensten als Spotify. Goed voor 1,6 miljard dollar, 23 procent van de totaalomzet uit digitale muziek. De verkoop van vinyl zag een opleving met een verkoopstijging van 54,3 procent.

De omzet van de Nederlandse muziekindustrie is redelijk stabiel gebleven, zo heeft branchevereniging NVPI dinsdag bekend gemaakt. De totale omzet van de muziekmaatschappijen in Nederland bedroeg ongeveer 128 miljoen euro; een daling van 1,3 procent ten opzichte van 2013. De digitale markt (downloads en streaminginkomsten) beslaat daarvan 45,7 procent. Nog maar iets meer dan de helft van de omzet komt dus uit fysiek product.

De omzet uit fysieke producten daalde het afgelopen jaar met 8,9% tot 69,4 miljoen euro. Opvallend is het succes van vinyl: NVPI schat de omzet op 8 miljoen euro (11,5 procent) van de totale fysieke markt.

Op een totale digitale markt van 58,4 miljoen euro waren downloads goed voor 14 miljoen euro; bijna 10 procent minder dan in 2013. De inkomsten gegenereerd door streamingdiensten (ad supported en abonnementen) stegen met 17,2 procent van 37,3 miljoen naar 43,7 miljoen euro. De totale muziekomzet in Nederland bedroeg ongeveer 128 miljoen euro, omgerekend naar consumentenbestedingen zou dit bedrag uitkomen op ruim 189 miljoen euro.

Deel dit bericht

1 Reactie

Geluid Amsterdam

Geen verrassing natuurlijk, dit verschil zal de komende jaren alleen maar groter worden.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond