Deel dit artikel
-

Sterkste omzetgroei Nederlandse muziekindustrie sinds vijf jaar, 80 procent streaming

Met een totale omzet van ruim 206,8 miljoen euro in 2019 zag de Nederlandse muziekindustrie de sterkste omzetgroei sinds vijf jaar; een stijging van 13,2 procent. Met dank aan de alsmaar stijgende streaminginkomsten.

In 2015 kwamen de helft van de inkomsten uit streaming, inmiddels is dat bijna 80 procent geworden. Daarmee neemt streaming het leeuwendeel van de opbrengsten binnen de industrie voor zijn rekening.

De streamingmarkt genereerde het afgelopen jaar 161,7 miljoen euro omzet en steeg daarmee 23 procent ten opzichte van vorig jaar.

De verkoop van fysiek product nam af van 45,5 miljoen in 2018 naar 40,6 miljoen in 2019 en daalde daarmee 10,7 procent. De afgelopen jaren steeg de verkoop van vinyl flink, maar laat dit jaar een lichte daling zien van 1,3 procent.

Streaming audio blijft groeien, maar dat gaat ten koste van digitale downloads, zo blijkt uit het deze week verschenen jaaroverzicht van The Recording Industry Association of America.

In de VS werd vorig jaar voor 11,1 miljard dollar aan opgenomen muziek uitgegeven. Zeker 6,8 miljard kwam van diensten als Apple Music en Spotify, 25 procent meer dan een jaar geleden. Het aantal betaalde abonnementen steeg 29 procent naar ruim 60 miljoen. Nog maar 8 procent van de omzet betreft digitale downloads.

Cd’s vormen nog maar 10 procent van de omzet, maar vinyl blijft in trek en zorgde voor 500 miljoen dollar aan inkomsten.

Deel dit bericht

1 Reactie

Hahaha

Huh, maar ik dacht dat het “digitale eindspel” in zicht was????

https://www.emerce.nl/opinie/het-digitale-eindspel-van-de-dance-industrie-is-in-zicht

Jongens….. Wat is het nou???

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond