Deel dit artikel
-

Digitale Schilderijen: Samsung The Frame versus Meural Canvas II

Aan de ene kant heb je de digitale fotolijstjes van tien jaar geleden. Je betaalde zo tweehonderd euro voor een 7 inch display met een belachelijk lage resolutie. Aan de andere kant de grote canvasposters en luxe prints, waar je gerust ook paar honderd euro voor uit mag trekken, wil je kwaliteit en iets unieks. Als je de twee samenvoegt, heb je een digitaal schilderij. Althans, in theorie.

Presentatie
Nou kun je natuurlijk een 43-inch LED-scherm aan de muur hangen en inloggen bij Google Photos. Maar het blijft een TV met een slideshow. The Frame van Samsung heeft niet voor niets zijn naam, het is een tv in de vorm van een wissellijst. Sterker nog, de lijsten kun je los aanschaffen en makkelijk op de randen klikken. Het passe-partout is een digitale optie die je naar eigen wens kan bepalen. Bij de Meural Canvas II heb je ‘slechts’ keuze uit 4 lijsten en er wordt gebruik gemaakt van een standaard wit passe-partout. Ondanks de beperking ziet dit er meer uit als een schilderij.

Winnaar: Meural

Display
De grootse versie van de Canvas II maakt gebruik van een 27-inch mat beeldscherm. Ondanks een resolutie van 1920 x 1080 pixels, ziet het er beter uit dan verwacht en de ‘anti-glare’ bewerking versterkt deze indruk. Inclusief de lijst en passe-partout is hij echter net zo groot als het 32-inch-instapmodel van Samsung. Ga je bij Samsung nog een stapje groter (tot aan 75-inch toe), dan wordt de resolutie verhoogd naar 4k. Ondanks het voordeel van een rand-tot-rand scherm en hogere resolutie, zie je nog steeds een beeldscherm met een geprojecteerd plaatje.

Winnaar: Meural

Mogelijkheden
De Meural Canvas II kun je zowel horizontaal als verticaal ophangen; door een ingenieus draai-ophangsysteem verander je met een simpele beweging de oriëntatie. De bediening gaat per app of met een zwaaibeweging, waardoor je het scherm niet hoeft aan te raken en er ook geen bedieningsknopjes nodig zijn. The Frame van Samsung is in feite een QLED tv in een ander jasje. Dat betekent dat je The Frame ook gewoon als tv-scherm kunt inzetten en hij is dan ook voorzien van allerlei apps als Netflix en Youtube. Het geluid is prima voor als je dichtbij staat, maar een soundbar is aan te raden zodra je op de bank gaat zitten. Nadeel van grote tv’s is dat ze als een zwarte glimmende plaat aan de muurhangen als ze uit staan. Met The Frame heb je dat probleem dus niet.

Winnaar: Samsung

Abonnement
Beide schermen hebben standaard een paar kunstwerken voor-geïnstalleerd staan, maar wil je van meer kunst genieten (en je hebt zelf geen digitale kunstverzameling), bieden ze een abonnement op verschillende kunstverzamelingen. Voor vijf euro per maand kun je onbeperkt kiezen uit een selectie van oude museumstukken tot moderne digitale kunst. Bij Meural is de keuze echter een stuk groter en is er zelfs bewegende kunst (korte loop-video’s).

Winnaar: Meural

Conclusie
Drie tegen één voor Meural en toch moeten we in dit geval kiezen voor de The Frame. En wel om twee redenen: allereerst de prijs, maar ook de resolutie. 849 euro voor een 27-inch scherm met een HD-resolutie is veel geld. De lijst is mooi, de bediening innovatief, maar voor net iets meer geld koop je bij Samsung een 43-inch versie die ook nog als tv is in te zetten. Onder de indruk van de Canvas II, wacht ik nog op de Canvas III.

Specificaties

Samsung The Frame
Resolutie: 1920 x 1080
Beelschermdiagonaal: 32-inch
Aansluitingen: HDMI, USB, optisch uit, RF, WiFi, Bluetooth
Gewicht: 5,3 kilo
Afmetingen: 72,8 x 42 x 2,5 cm
Prijs: 599 euro
Site: samsung.com

Meural Canvas II
Resolutie: 1920 x 1080
Beelschermdiagonaal: 27-inch
Aansluitingen: USB, SD card, ethernet, WiFi
Gewicht: 8,9 kilo
Afmetingen: 73,4 x 47,2 x 3,5 cm
Prijs: 849 euro
Site: meural.netgear.com

* Dit artikel verscheen eerder in het decembernummer van Emerce magazine (#181).

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond