Deel dit artikel
-

Digitale videorecorder Bhaalu lijkt illegaal

De Vlaamse publieke omroep VRT en de commerciële VMMa (VTM, 2Be) gaan vermoedelijk stappen ondernemen tegen het net gestarte Bhaalu. Deze Vlaamse startup laat consumenten via de kabel programma’s opnemen die vervolgens op laptop, smartphone of tablet kunnen worden teruggekeken.

Bhaalu is een startup van de Belgische internet-entrepreneur Bart Van Coppenolle. Die is van plan om de dienst ook in Nederland en andere landen te introduceren. Van Coppenolle denkt dat zijn dienst legaal is omdat het in feite niets anders is dan de videorecorder. Het enige verschil is dat de programma’s worden bewaard in de cloud.

Abonnees betalen 5 euro per maand, en kunnen daarnaast kiezen uit een HDMI stick of een decoder, waarvoor apart betaald moet worden. In de voorwaarden staat nadrukkelijk dat tv-abonnementen of andere kijkrechten niet aan andere gebruikers mogen worden overgedragen. De hamvraag is alleen of het via de cloud ter beschikking stellen van programma’s niet als een nieuwe openbaarmaking moet worden gezien.

De Belgische omroepen hebben nu juridische stappen aangekondigd. Alleen SBS (Vier, Vijf) wacht nog even af. Vandaag lanceren VRT, VMMa en SBS hun eigen toepassing Stievie waarmee programma’s op iPhone en iPad kunnen worden teruggekeken.

iMMovator organiseert morgen in Hilversum een Cross Media Café gewijd aan TV in the cloud en on demand.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond