Deel dit artikel
-

Digitale zender KINK wil via rechter op FM

Radiostation KINK gaat naar de rechter om toegang tot een FM-frequentie mogelijk te maken. Het kabinet wil namelijk een noodverlenging geven aan de zittende FM-partijen. Daar is volgens KINK helemaal geen noodzaak toe. Het lost geen wezenlijk probleem op.

Met het verstrijken van de huidige FM-vergunningen op 31 augustus 2022 zouden er weer nieuwe veilingen worden gehouden. KINK is een van de partijen die daar aan zou willen meedoen, maar de overheid besloot tot een noodverlenging tot 1 september 2025.

Het argument luidt, dat de radiomarkt tijd nodig heeft om te herstellen van teruggelopen advertentie-inkomsten door de pandemie. De advertentiemarkt voor radio en TV is, zo betoogt KINK, al geruime tijd spectaculair aan het herstellen. Het zou daarom buitenproportioneel zijn om de vergunningen voor drie jaar te verlengen. “Hierdoor zouden de FM-vergunningen 22 jaar in handen van dezelfde marktpartijen blijven.”

Het mediabedrijf, dat nu uitzendt op DAB+, internet en podcasts, stapt naar de bestuursrechter om een streep te halen door de noodverlenging. Het doel: de regering te gebieden de huidige FM-frequenties opnieuw aan te bieden aan marktpartijen. Dit zou ook een drempel wegnemen voor nieuwe toetreders.

De zender van algemeen directeur Jan Hoogesteijn beschouwt de voorgestelde noodverlenging ‘als flagrante marktafscherming van partijen die hun lucratieve vergunningen koste wat het kost willen behouden en handig gebruik hebben gemaakt van de cooronacrisis’, zo vertelt hij in een persbericht.

KINK behaalde in de meest recente meting van het Nationaal Luister Onderzoek zijn hoogste marktaandeel. In de doelgroep twintig tot 49 jaar steeg dat van 1,3 naar 1,9 procent.

Foto: iggyshoot (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond