Deel dit artikel
-

Direct Wonen start Funda-rivaal

Direct Wonen is deze week in stilte gestart met een site die het aanbod aan koopwoningen doorzoekt. Direct Wonen wil ‘gebruiksvriendelijker’ zijn dan Funda en andere woningsites.

Direct Wonen is een van de grootste bemiddelaars van huurwoningen. Het nieuwe deel met koopwoningen werd deze week in stilte toegevoegd aan de site. Het huizenaanbod is afkomstig van vele makelaarssites, net als bij concurrenten als Jaap.nl en Zoekallehuizen.nl.

"We merkten dat onze klanten steeds meer behoefte hadden aan het zoeken naar koopwoningen", zegt Richard Westerhuis, directeur strategie van Direct Wonen tegen Emerce. Hij ziet de site voorlopig nog niet als de grote concurrent van Funda.nl. "We zijn pas sinds zondagnacht online. Dit is een softlaunch."

De Direct Wonen-site toont nu 137 duizend koopwoningen. Dat zijn er iets meer dan Jaap.nl (125 duizend) en iets minder dan Funda dat wel 216 duizend koopwoningen vermeld, maar dat is inclusief circa 60.000 recreatiewoningen in het buitenland. "Maar het gaat er niet om wie het grootste is, dat is een onzinnige discussie. Het gaat erom welke site het gebruiksvriendelijk is”, aldus Westerhuis.

Archief

De site onderscheidt zich volgens hem van andere woningsites door meer gebruiksvriendelijkheid te bieden. "We willen een veel toegankelijkere site maken. Bovendien hebben we een aantal zaken die andere sites nog niet hebben." Als voorbeeld daarvan noemt hij onder meer de optie om de vierkante meterprijs van een woning te zien en het laten zien van verkochte koopwoningen tot een jaar geleden.

Op webkaarten toont Direct Wonen ook verkochte huizen in de buurt met daarbij de prijs waarvoor ze destijds werden aangeboden. "Zo kunnen huizenkopers vergelijken wat andere huizen in een straat of buurt opleverden." DirectWonen heeft een database van verkochte huizen van acht jaar, maar gebruikt voorlopig alleen het laatste jaar. Hoe die database is samengesteld, wil Westerhuis 'uit concurrentie-overwegingen' niet zeggen. Wel toont het aan dat Direct Wonen al een tijd bezig was met de stap richting koopwoningen. Direct Wonen was al langer actief op andere terreinen dan de huurmarkt, zoals hypotheken, verzekeringen en nieuwbouwwoningen.

Voorkeursgebied tekenen op kaart

Een andere toepassing die andere woningsites niet hebben, is het tekenen van gebieden op de kaart, vertelt Westerhuis. Gebruikers krijgen updates als er nieuwe huizen in de door hen getekende gebieden worden aangeboden. Dat werkt nauwkeuriger dan het instellen van een straal van kilometers rond een bepaalde postcode, denkt de Direct Wonen-directeur. "Je kan bijvoorbeeld alleen een straat intekenen." Nieuwe mogelijkheden, zoals het achterhalen van reacties bij huizen en andere interactieve opties, staan nog op stapel. "We blijven de site de komende tijd ontwikkelen en uitbreiden."

De recente uitspraak in de rechtszaak tussen Jaap.nl en enkele NVM-makelaars heeft volgens Westerhuis gezorgd voor praktische jurisprudentie. De rechter stelde een maximaal aantal tekens en pixels wat de zoeksites voor woningen mogen overnemen om binnen het 'citaatrecht' te blijven. Direct Wonen houdt daar rekening mee. "We blijven binnen de regels op basis van die uitspraak."

Deel dit bericht

7 Reacties

mark

Leuk nog zo'n site, maar ik vraag mij eerlijk gezegd af of de markt hier wel op zit te wachten. Het is nr zoveel die zegt de beste te willen zijn en dit ook maar weer moet gaan bewijzen. Volgens mij is een logisch gevolg van weer een nieuwe partij die zegt het beter te doen dat het vertrouwen in huizen sites afneemt. Dat Funda en nog meer van dit soort bureaucratische partijen voldoende ruimte laat voor echte ondernemers staat vast! Ik hoop dat de belofte van meer interactieve zaken uitkomt, want daar zit de consument naar mijn idee w op te wachten.

KeesJan

Het aantal dat in het artikel genoemd wordt voor Funda, is inclusief huurhuizen. Jaap.nl heeft alleen koophuizen. De directwonen site is aardig, maar extreem langzaam. En: volledig voor Google gebouwd. Directwonen weet precies hoe ze google moeten vullen, kijk maar eens op (of tel de links op): http://www.directwonen.nl/huurwoningen/dw_sitemap.html

Lammert Postma

"De site onderscheidt zich volgens hem van andere woningsites door meer gebruiksvriendelijkheid te bieden." Ik denk dat Richard Westerhuis hier zich verwart met "meer functionaliteit".  De extra functionaliteiten zoals "het tekenen van gebieden op de kaart", en "Zo kunnen huizenkopers vergelijken wat andere huizen in een straat of buurt opleverden." zijn handig, maar als de website traag is, de gegevens slecht te vinden en het geheel visueel onaantrekkelijk is, dan blijft de website 'ongebruiksvriendelijk'.

Patrick Nijhof

Slimme zet van Direct Wonen. Ze hebben straks alles in huis om de woonklant te bedienen. Een eigen netwerk van (fysieke) kantoren in NL, een van de grootste woonsites in Nederland, grootste huurwoningaanbod in Nederland en een zeer ruim klantenbestand. De eigen verzekerings- en hypotheekafdeling zal overuren draaien. Google optimalisatie is knap gedaan. Daar kunnen veel partijen een voorbeeld aan nemen.

Patrick Nijhof

Duidelijke (online) visie. Grootste huurwoningaanbod in NL, een van de grootste koop- en nieuwbouwwoning sites, een netwerk van eigen kantoren in NL en een zeer groot adressenbestand. Ik denk dat het er bij Direct Wonen niet om gaat om de grootste te zijn, maar om veel (eigen) hypotheken, verzekeringen en aanverwante diensten te verkopen aan al haar klanten, en dat zijn er veel.

eveline nes

Jammer die reacties, de een werkt bij Direct wonen, de ander bij een van de concurrenten, dat ligt er wel heel dik bovenop. Ben benieuwd naar reacties van echte consumenten.

Lammert Postma

@Eveline Nes: En waar werk jij?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond