Deel dit artikel
-

Directie Neckermann aangehouden in witwasonderzoek

De FIOD heeft een inval gedaan bij Neckermann.com en moederbedrijf Readen in Naarden. Dat bevestigen verschillende bronnen tegenover RTL Z. Het rommelde al langer bij het bedrijf.

De FIOD bevestigt de inval, maar noemt geen namen. Het onderzoek is gestart na meldingen bij de Financial Intelligence Unit (FIU) over contante stortingen en staat onder leiding van het Functioneel Parket. ‘Verdachten en hun bedrijven hadden de beschikking over grote sommen contant geld, terwijl het vermoeden bestaat dat daar geen legale inkomsten tegenover staan.’

Het zou gaan om een bedrag van ruim 5 miljoen euro.

De aangehouden verdachten – naar verluidt de directie van Readen – zijn vier mannen variërend in leeftijd van 28 tot 64 jaar en twee vrouwen van 59 en 76 jaar. De FIOD doorzocht bedrijfspanden en woningen in Almere, Drachten, Naarden, Hilversum, Loosdrecht en Lunteren. Ook waren er doorzoekingen in een bedrijfspand en woning in ’s-Gravenvoeren in België.

Dat laatste wijs erop dat er mogelijk een verband is met een onderzoek van het Belgische parket naar vijf filialen van Neckermann.com. Die gingen in 2016 dicht vanwege verdenking van gesjoemel met de inboedel van Depot+, het bedrijf waarvan het Nederlandse Neckermann de winkels heeft overgenomen. Het Belgische parket heeft destijds aan de hand van barcodes kunnen vaststellen dat de volledige winkelinrichting kort voor het faillissement naar Nederland zijn overgebracht. Vervolgens keerde de verdwenen inboedel weer terug in de winkels.

Webwinkel Neckermann.com is in handen van de broers Joop en Ronald Steenbergen en van investeerder Axivate, mede-eigenaar van Emerce.

Tussen beide aandeelhouders is het al enige tijd oorlog. Axivate kocht Neckermann in 2013 uit een faillissement en zocht een partner om de webwinkel weer op de rails te krijgen. Axivate kreeg daarbij een belang van 23 procent in Readen Retail.

Pogingen om fysieke winkels te exploiteren eindigden in een faillissement van een van de retailpoot. De goederen afkomstig uit het faillissement werden in maart aangeboden via online veilingen.

De advocaat van Axivate noemde Readen eerder al ‘structureel weigerachtig of niet in staat om verantwoording af te leggen’. De investeringsmaatschappij maakte zich bovendien zorgen over geldstromen tussen het bedrijf en andere vennootschappen van de gebroeders Steenbergen. De broers Steenbergen hebben toegegeven dat zij de financiele rapportage ‘niet op orde hebben’.

Het is niet duidelijk wat de gevolgen zijn voor de webwinkel. Er is beslag gelegd op administratie en computers en telefoons moesten worden ingeleverd. De website is nog in de lucht.

Neckermann.com heeft geen relatie met het gelijknamige reisbureau.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond