Deel dit artikel
-

“Dit jaar herstel Europese markt beveiligingssoftware”

De West-Europese markt voor beveiligingssoftware zal zich dit jaar herstellen van het tegenvallende 2001. In 2006 zal die markt 4,3 miljard dollar waard zijn. Dat voorspelt onderzoeksbureau IDC. Network Associates verloor vorig jaar zijn plaats als Europees marktleider aan Symantec.

IDC is optimistisch over de groei van de Europese markt voor beveiligingssoftware in dit jaar en de periode tot 2006. Het bureau baseert dat op de groeiende behoefte van bedrijven om data meer te delen met werknemers, klanten en partners. Dit alles moet goed beveiligd worden. Ook constateert IDC dat bedrijven steeds vaker beveiligingsoplossingen zoeken die centraal georganiseerd zijn.

De totale Europese markt voor beveiligingssoftware zal in 2006 ruim 4,3 miljard dollar waard zijn, zo schat IDC . Dat was vorig jaar 1,6 miljard dollar en is nu ruim 2 miljard dollar. Belangrijkste segment is en blijft Security 3A Software. Dat segment, nu goed voor 786 miljoen dollar, groeit volgens IDC in vier jaar naar 1,8 miljard dollar. Daarachter volgt de software voor Secure Content Management, die in 2006 meer dan 1,5 miljard dollar waard zal zijn.

Vorig jaar waren de segmenten Security 3A en Secure Content Management samen goed voor 75 procent van de hele West-Europese markt voor beveiligingssoftware. Daarachter volgden Firewall/VPN's (14 procent), Intrusion Detection (8 procent) en Encryptie (3 procent).

De West-Europese markt voor beveiligingssoftware is zeer gefragmenteerd: geen enkele partij heeft meer dan eentiende van de markt in handen. Het landschap veranderde in 2001, zo toont de IDC-analyse aan. Voormalig marktleider Network Associates zakte naar de derde plaats, met een omzet van 124 miljoen dollar.

De nieuwe onbetwiste markleider in Europa is Symantec , dat in 2001 165 miljoen dollar omzette. Daarachter volgt CheckPoint. Het bedrijf, dat vooral groot is in firewall software, boekte in 2001 een omzet van 133 miljoen dollar. Snelste groeier is het Amerikaanse Trend Micro , dat de omzet in 2001 ten opzichte van het jaar daarvoor met maar liefste 557 procent zag toenemen. Met een marktaandeel van 3 procent klom het naar de zesde plaats op de Europese lijst.

Het onderzoek brengt 2001 in herinnering, dat begon met positieve berichten over forse groei ten opzichte van het jaar ervoor. Maar de welbekende 'perfect storm' van 11 september en de economische malaise gooiden roet in het eten. De Europese markt voor beveiligingssoftware groeide tussen 2000 en 2001 toch nog met 27,3 procent en deed het daarmee veel beter dan veel andere onderdelen van de ICT-sector, merkt IDC op.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond