Deel dit artikel
-

Dit zijn de projecten waar Jeff Bezos zich op wil concentreren

Amazon baas Jeff Bezos, die gisteren zijn afscheid als CEO bij Amazon bekend maakte, treedt in de voetsporen van Bill Gates. Die maakte vooral tijd vrij voor filantropie. Bezos (57) lijkt zich op een mix van activiteiten te willen richten.

Hij snijdt als uitvoerend voorzitter de banden met de webwinkel nog niet volledig door, maar de rol van CEO en bestuursvoorzitter vergt veel tijd en Bezos wil als bijna zestiger nog andere dingen gaan ondernemen.

Eigenlijk zou Bezos van zijn pensioen kunnen genieten. Hij was sinds 2017 al de rijkste man op aarde tot Elon Musk hem inhaalde. In 2018 was Bezos de eerste persoon ter wereld met een vermogen van meer dan 100 miljard dollar. In augustus 2020 was de Amerikaan ook nog eens de eerste persoon met een vermogen van meer dan 200 miljard dollar.

Wat Bezos precies met dat geld gaat doen zal de komende jaren duidelijk worden. Zich volledig wijden aan filantropie zoals Gates zit er vooralsnog niet in.

The Washington Post

Bezos kocht de Washington Post in 2013 voor 250 miljoen dollar. De krant schrok er destijds zelf van en sprak van een ‘schokkende wending’. De redactie was er zich niet bewust van dat het moederbedrijf, The Washington Post. Co., te koop stond. De kranten van de uitgeverij hadden zes jaar lang een inkomstenverlies van 44 procent geleden. Bezos heeft zich er overigens niet geliefd mee gemaakt. De krant was vier jaar lang uiterst kritisch ten opzichte van president Trump, die de berichtgeving van de legendarische krant (o.a. Watergate) als fake news bestempelde. Bezos heeft zich met de journalistieke koers nooit bemoeit.

Day One Fund

Net als Bill Gates houdt ook Bezos zich bezig met filantropie. Toch is het Day One Fund een in omvang tamelijk bescheiden initiatief van amper 2 miljard dollar dat daklozen wil helpen en arme gezinnen wil ondersteunen met onderwijs. Geld gaat onder meer naar Families Together in North Carolina, Housing Matters in Californië en Housing Up in Washington.

Earth Fund

Een jaar geleden kondigde Bezos via Instagram dit nieuwe initiatief aan. Zo’n 10 miljard dollar gaat naar zestien organisaties die zich bezighouden met natuurbehoud, waaronder The Nature Conservancy, Natural Resources Defense Council, Environmental Defense Fund, World Resources Institute en het World Wildlife Fund. Met dat geld kan wetenschappelijk onderzoek naar klimaatverandering worden verricht. De vrijgevigheid van Bezos kwam tot stand na lichte dwang van zijn eigen medewerkers. Amazon-werknemers protesteerden al meer dan een jaar tegen het klimaatbeleid van het bedrijf.

Blue Origin

Het was een van de eerste activiteiten van Bezos naast Amazon en zou vooral geïnspireerd zijn door de film October Sky. In 2014 pompte Bezos voor het eerst serieus geld in dit ruimtevaartavontuur, een concurrent van Elon Musks SpaceX. Een van de belangrijkste projecten is New Glenn, een ruimteschip dat een vracht van 45 ton moet kunnen vervoeren. De eerste vlucht voor de New Glenn staat gepland voor later dit jaar. De twee partijen (Bezos en Musk) zijn beide verwikkeld in de race om de maanlander voor NASA te ontwerpen.

Foto Pixabay

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond