Deel dit artikel
-

Dmexco: journalistenplatform WikiTribune opnieuw gelanceerd

Het journalistieke platform WikiTribune wordt eind deze maand opnieuw gelanceerd. Dat vertelde initiatiefnemer Jimmy Wales, medeoprichter van Wikipedia, vandaag op Dmexco, het marketingcongres in Keulen. Hoofdhema van dat congres is ‘vertrouwen’.

Op WikiTribune delen journalisten en schrijvers concepten voor artikelen die kunnen worden aangevuld of gecorrigeerd door vrijwilligers. Het platform werd in 2017 gelanceerd op een aangepaste versie van WordPress, maar Wales moest toegeven dat het niet echt van de grond is gekomen. Een kleine team van redacteuren werd oktober 2018 zelfs ontslagen.

“De afgelopen maanden heb ik het platform met mijn programmeurs helemaal opnieuw ontworpen en het wordt heel anders: denk aan een soort Facebook waar alles bewerkt kan worden, een beetje zoals bij Wikipedia.”

Wales benadrukt de noodzaak van WikiTribune in een tijd dat serieuze onderzoeksjournalistiek onder druk staat. “Ik zie wel verbeteringen,” zegt Wales. “De New York Times is in enkele jaren gegroeid van 1 naar 3 miljoen betalende gebruikers. Voorheen wilden mensen niet voor content betalen, daarin lijkt nu toch verandering te komen. Je ziet de betaalmuur steeds vaker.” Wel vreest Wales een beetje het Trump effect. “De onrust die Trump veroorzaakt is een zegen voor de journalistiek.”

Het neemt niet weg dat veel kranten het moeilijk hebben. “The Guardian probeert het met donaties, dat lukt ook nog niet erg goed.”

Maar, zei Wales, traditionele zakelijke modellen werken ook niet meer. “Uitgeverijen zagen dat ze meer konden verdienen met oppervlakkige clickbait. Het gevolg is dat steeds minder journalisten aan werk komen. Vooral lokale journalistiek staat onder druk. Met een initiatief als WikiTribune zou je vrijwilligers onderzoek kunnen laten doen, iets waar journalisten steeds minder tijd hebben. Ik kan niet garanderen dat het een groot succes wordt, maar wil het zeker proberen.”

Wales ging niet in op de DDOS aanval op Wikipedia. Vandaag werd bekend dat Wikimedia Foundation 2,5 miljoen dollar heeft ontvangen voor het verbeteren van de beveiliging. Het komt van Craig Newmark, de oprichter van Craigslist.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond