Deel dit artikel
-

DNB verscherpt toezicht op handel in cryptomunten

Bedrijven die geld wisselen in cryptomunten of cryptowallets aanbieden staan vanaf begin volgend jaar onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB). Ze hebben voor hun activiteiten een vergunning nodig.

DNB gaat naar eigen zeggen ‘graag het gesprek aan’ met deze bedrijven en verzoekt hen zich te vast te melden.

Dit nieuwe toezicht volgt uit de Europese anti-witwasrichtlijn AMLD5 en de implementatie daarvan in Nederlandse wetgeving. Crypto’s zijn kwetsbaar voor financieel economische criminaliteit. Daarom is het belangrijk dat het integriteitstoezicht nu vorm krijgt.

Concreet betekent het toezicht dat de bedrijven die diensten aanbieden voor het wisselen tussen crypto’s en gewoon geld en bedrijven die cryptobewaarportemonnees aanbieden een registratie moeten krijgen bij DNB en dat de bestuurders en sommige aandeelhouders (‘gekwalificeerde deelnemingen’) worden getoetst. Ze moeten kunnen aantonen dat de processen goed zijn ingericht tegen witwassen en terrorismefinanciering, en dat de bestuurders en andere beleidsbepalers deze processen goed beheersen.

Als de registratie is verricht en de bestuurders zijn getoetst, zal DNB erop blijven toezien dat de bedrijven zich houden aan de regels rond witwassen en terrorismefinanciering. Bedrijven die zich niet registreren bij DNB, mogen dergelijke omwisseldiensten niet meer verrichten en geen bewaarportemonnees meer aanbieden.

Foto Pixabay

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond