Deel dit artikel
-

Documentaire over eerste videostream ooit, in Groningen

Aanstaande maandag 4 november is het 25 jaar geleden dat ’s werelds eerste live videostreams via internet werd uitgezonden. Vanuit Simplon in Groningen. Vrijdag 1 november gaat daar ene documentaire in première over precies deze gebeurtenis.

De eerste stream betrof de uitzending van een rockconcert uit de kleine zaal van poppodium Simplon. Zonder geluid, twee frames per seconde en een beeld van ongeveer 200×150 pixels. Voor vier kijkers. Hoe de opname via een telefoonlijn, met plakbond aan het plafond geplakt, op internet kwam vertelt een van de initiatiefnemers van destijds Stef van der Ziel hier.

“Het duurde nog wel negen jaar voordat streaming commercieel werd. De introductie van breedbandinternet maakte video beschikbaar voor de massa waardoor uitgeverijen, omroepen en providers diensten gingen aanbieden. Met alle opgedane ervaring werd Jet-Stream opgericht in 2003.”

Belangstellenden kunnen de Nederlandse bijdrage aan de videogeschiedenis binnenkort ook in beeld bekijken.

Alex Pitstra and Koen de Koning maakten een documentaire over hoe en waarom de eerste live videostreams in Groningen werd uitgezonden door Rudo de Jong, Gerad Harens en Stef van der Ziel. De korte film wordt vrijdagavond 20:00 uur vertoond in Simplon, aan het Boterdiep in Groningen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond