Deel dit artikel
-

Documentformaat OOXML van Microsoft erkend

De documentformaat Office Open XML, ontworpen door Microsoft, is als standaard erkend door internationale standaardenorganisatie ISO. Na een onderzoek van meer dan 14 maanden is de kogel door de kerk.

Dat meldt ISO woensdag op hun website. Dinsdag was de uitslag al bekend, maar ISO wilde het toen nog niet officieel bevestigen. Webwereld plaatste gisteren een uitgelekt document (PDF) op hun site waarin te lezen was dat 24 van de 32 leden van ISO voorgestemd hadden. Nederland onthield zich van stem.

OOXML is een standaard voor documenten van tekstverwerkers, spreadsheets of presentaties. Als geaccepteerd standaardformaat bevindt het zich nu in goed gezelschap van onder meer HTML en PDF.

De standaardisering van bestandsformaten is belangrijk voor Microsoft. Met de erkenning als standaard is het formaat aantrekkelijker voor bijvoorbeeld overheden. Is er geen erkenning, dan is er geen zekerheid dat een document over enkele decennia nog ondersteund wordt. Dit kan tot problemen leiden bij de archivering van documenten. Met een erkenning als standaard vervalt dit probleem.

Er zijn meerdere punten aangehaald om tegen te stemmen. Zo is er het feit dat de standaard van Microsoft is, en zodoende alleen Microsoft veranderingen kan doorvoeren binnen de standaard. Een ander nadeel is de grote omvang van de standaard, meer dan 6.000 pagina’s, waardoor deze onbruikbaar zou worden.

Ook het besluitvormingsproces is niet onomstreden. Makers en gebruikers van software kunnen tegen betaling deelnemen. In onder meer Zweden mochten Microsoft-partners rekenen op ondersteuning door Microsoft wanneer ze voor de standaard zouden stemmen.

Ondertussen stromen de reacties op het besluit binnen. Rui Seabra, vicepresident van ANSOL en lid van de technische commissie in Portugal feliciteerde Microsoft op ironische wijze. "Ze hebben het voor elkaar gekregen een onvolledige document vol met bugs te standaardiseren, dat alleen zij kunnen implementeren."

Laurent Richard van de Belgische organisatie Electronique Libre meende dat de oorlog om documentstandaarden hiermee pas is begonnen. "De echte oorlog zal die zijn waarin overheden OOXML implementeren en het daarmee aan de burgers opleggen." Ook Pieter Hintjens van de Europese softwaremarkt organisatie had een boodschap voor Microsoft. "Niemand wil een standaard die is gekocht. Eerder kocht Microsoft de standaard bij ECMA en nu weer bij ISO? Hoe kan dat?"

Veel mensen willen zich niet neerleggen bij het besluit, zo ook Benjamin Henrion van de OOXML campagne. "De hele campagne tegen het formaat heeft een leger aan kwade mensen laten opstaan. Iedereen is furieus over de vuile tactieken die Microsoft hier heeft gebruikt. Die woede gaat niet weg. Ik wens Microsoft veel succes met het accepteren van het formaat door de overheden."

OOXML is december 2006 goedgekeurd door het ECMA, een ander standaardencomité. Google Docs en OpenOffice gebruiken het rivaliserende OpenDocument Format (ODF). Dit formaat werd eind 2006 goedgekeurd door ISO.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond