Deel dit artikel
-

Doek voor datacenter Zeewolde valt definitief

Facebook ziet af van zijn plannen om een datacenter in Zeewolde te vestigen. ‘Wanneer we een locatie voor een datacenter overwegen, ligt onze prioriteit bij een goede match met de omgeving,’ aldus een woordvoerder van Meta. En die match was er niet meer.

Er kwam steeds meer verzet tegen het datacenter, onder meer vanwege het enorme energieverbruik. Om die reden had Meta de plannen in de wacht gezet.

Het Rijksvastgoedbedrijf stelde allerlei voorwaarden aan de grond die Meta wilde gebruiken. Zo wilde men dat de daken en gevels van het datacenter maximaal gebruikt zouden worden voor het opwekken van zonne-energie. Maar Meta, het moederbedrijf van Facebook, wijst op het risico op een brand, waardoor het gebouw lastig te verzekeren valt.

Een andere belangrijke voorwaarde die het Rijksvastgoedbedrijf stelde is dat de restwarmte die het datacenter genereert daadwerkelijk wordt hergebruikt. De gemeente Zeewolde en provincie Flevoland zagen een warmtenet voor zich, dat woningen in Zeewolde en mogelijk ook Harderwijk verwarmt.

TNO concludeerden dat er geen garantie was dat de restwarmte van het datacenter zou worden hergebruikt.

De bevindingen van TNO zijn voor het Rijksvastgoedbedrijf aanleiding geweest om de grond die Meta nodig heeft voorlopig niet te verkopen.

Meta werkt nauw samen met de gemeente en provincie om dit project efficiënt af te sluiten.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond