Deel dit artikel
-

Doorstart voor TravelBird onder de vleugels van Secret Escapes

Secret Escapes is de nieuwe eigenaar van de failliete reisorganisatie TravelBird. Voor de 310 medewerkers van TravelBird levert dit nieuws niet zoveel op – de deal behelst de naam, website en middelen en vrijwel niet behoud van werkgelegenheid. Naar verluidt kunnen hooguit 25 medewerkers mee in de doorstart.

TravelBird kwam in oktober in de problemen door een slechte zomer en het feit dat het geen eigen reserves had. Daardoor kon de reisorganisatie niet aan zijn betalingsverplichtingen voldoen en moest het surseance van betaling en uiteindelijke faillissement aanvragen.

Secret Escapes heeft een vergelijkbaar businessmodel als TravelBird: consumenten krijgen in ruil voor hun e-mailadres toegang tot reisdeals. In het geval van Secret Escapes zijn dat luxe hotels die korting geven op de kamerprijzen, in het geval van TravelBird ging het om een breder aanbod, bijvoorbeeld ook van autorondreizen en vliegvakanties. Het is niet duidelijk of Secret Escapes zich met TravelBird op hotels gaat concentreren.

Secret Escapes is actief in 21 landen, waaronder Nederland en heeft zo’n vierhonderdtachtig medewerkers en meer dan 42 miljoen leden. Het werd net als TravelBird in 2010 opgericht. Het bedrijf haalde in acht investeringsrondes 246,5 miljoen US dollar op (bron: Crunchbase). De jaaromzet is 66,6 miljoen dollar. Ter vergelijking: TravelBird deed ongeveer 5 miljoen dollar omzet per jaar en haalde in drie investeringsrondes 24,3 miljoen dollar op. Secret Escapes gaat dus aanzienlijk efficiënter te werk dan TravelBird dat deed.

Secret Escapes neemt vaker bedrijven over. Eerder werden onder andere Slevomat (een Tsjechische deelsite), MyCityVenue (een Brits boekingsplatform voor evenementen) en JustBook (een Duitse hotelboekingssite) aangekocht.

Deel dit bericht

7 Reacties

Rob - 1964

Travelbird slechts 5 mio dollar omzet? Met 310 medewerkers? Dat is 16.000 dollar omzet per jaar per medewerker. Geen wonder dat ze failliet zijn.

Jet

Kan mij reeds in juli geboekte reis bij travelbird nu wel gewoon doorgaan.
Hopelijk kunnen jullie de zekerheid snel geven, ivm zoekende naar n evt nieuwe reis

Een teleurstelde reiziger

bram

@Rob, volgens mij klopt deze bewering van 5mil niet helemaal. In het volgende artikel wordt aangegeven dat in 2017 de omzet boven de 200mil was : https://www.deondernemer.nl/nieuwsbericht/171253/travelbird-oprichter-reisbedrijf-doet-stap-terug

Gerrie Brand

@Rob en @Bram: Het hangt ervanaf hoe je omzet definieert. In dit geval kijkt Crunchbase niet naar de waarde van de doorverkochte reizen maar naar wat TravelBird daadwerkelijk zelf omzet.

Rob - 1964

@Gerrie, die 5 mio is dus bruto marge. (paar procent van de omzet). Daar kan je geen 310 salarissen van betalen. Met 16K omzet per medewerker klopt het businessmodel niet, dan is faillissement onafwendbaar lijkt me.

sander

Dus als ik het goed begrijp is geld ophalen zelfs in de startup .com wereld geen houdbaar business model? Wie had dat gedacht…

jan jacobs

wij ontvangen geen promoties van travelbirth
vroeger wel sedert het verandert is niet meer

dank hopen terug alles te ontvangen
jan jacobs

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond