Deel dit artikel
-

Doubleclick: nieuwe reclamevormen bevorderen merkenbouw

Nieuwe vormen van online advertising hebben een bovengemiddeld gunstig effect op de merkenbouw-inspanningen van webexploitanten. Zo blijkt het effect van een reguliere banner op de merkperceptie van internetgebruikers met 56 procent te stijgen als die banner wordt getoond in combinatie met een Flash-advertentie. Dit stelt advertentienetwerk DoubleClick Media in een onderzoeksrapport dat gisteren werd gepresenteerd.

Het onderzoek, dat door Diameter in opdracht van DoubleClick werd uitgevoerd, resulteerde in drie belangrijke conclusies. Grote advertenties doen het beter dan kleinere. Rechthoekige advertenties van het formaat 336×280 hadden het meeste effect op de gemeten merkperceptie, gevolgd door de grote "skyscraper" en de 468×60 banner. Verder blijkt vooral Flash het goed te doen bij internetgebruikers, terwijl Audio-reclames en GIF-afbeeldingen slechts een geringe uitwerking hadden.

Ook het moment waarop een advertentie word getoond, bleek cruciaal te zijn voor de gemeten merkperceptie. Advertenties die tussen het laden van pagina's door werden getoond, de zogenaamde 'interstitials,' verhoogden merkperceptie met 194 procent. Pop-ups en banners doen het een stuk slechter, met een verhoogde merkperceptie van 52 respectievelijk 55 procent.

Volgens DoubleClick CEO Barry Salzman tonen deze onderzoeksresultaten aan dat online advertenties wel degelijk bijdragen aan merkenbouw. "De effectiviteit van online reclame als een direct response tool was al langer bekend. Veel minder duidelijkheid bestond er over de effectiviteit als een branding tool. Er waren lange tijd geen betrouwbare cijfers beschikbaar, maar nu die er wel zijn, spreekt onze sector eindelijk de taal van de traditionele marketing managers".

Ondanks de magere testresultaten voor de effectiviteit van banners, zal deze reclame-uiting nooit helemaal verdwijnen, meent Salzman verder. "In combinatie met Flash technologie zijn banners zeer effectief. Het komt aan op de juiste mix van de verschillende uitingen, en die zal per campagne anders zijn, afhankelijk van de doelstellingen die de opdrachtgever beoogt."

Deel dit bericht

2 Reacties

Fopspeen

OUD NIEUWS! Nieuw onderzoek gedaan door Doubleclick! Laten we het er maar op houden dat ze bij gebrek aan inspiratie maar weer eens een oud onderzoek uit de kast hebben gehaald. Even wat publiciteit na het faillisement van de concurrent! In de week van 28 juli verscheen het volgende namelijk al op de {Adfoweb; http://www.adfoweb.nl/nieuws/nieuws2001-30.html }. Het stukje over de 468×60 banner wordt in de Emerce al behoorlijk afgezwakt. In de Adfoweb wordt de 468×60 banner nog gezien als 1 van de betere formaten. In de Emerce is het een van de slechtere instrumenten. Als je telkens wat anders gaat beweren dan weet de adverteerder ook niet meer wat hij/zij van de markt kan verwachten.

Vincent Albers

Fijn zo'n geloofwaardig onderzoek. We zijn heel wat opgeschoten sinds de beroemde groundbraking Milward Brown studie uit 1997. "However, a study by MBinteractive , in conjunction with HotWired and the IAB, concluded that banner advertisements can impact upon the advertising awareness, brand awareness, brand perceptions, and potential for sales, all from one exposure (Briggs & Hollis, 1997; Hotwired, 1996; Millward Brown Interactive, 1997). "

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond