Deel dit artikel
-

Dreigend kastekort bij Framfab na tegenvallend eerste kwartaal

Razorfish en Framfab maakten eind vorige week slechte resultaten bekend. In reactie hierop trad bij Razorfish de ceo af en stapte bij Framfab het voltallige bestuur op. Framfab waarschuwde dat het in juni door zijn financiële reserves is. Het Zweedse bedrijf gaat 38 procent van het personeel ontslaan en delen van het bedrijf verkopen. Effecten voor het Nederlandse Netlinq Framfab zijn nog niet bekend.

Framfab leed in het eerste kwartaal een verlies van 205 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar behaalde het bedrijf nog een winst van 12,1 miljoen euro. De omzet daalde met achtien procent tot een bedrag van 28,7 miljoen euro. Oorzaak is de geringe vraag naar internetdiensten van bedrijven als Framfab, maar ook collegabedrijven als Razorfish en Icon Medialab. Framfrab verwacht dat die geringe vraag ook de komende kwartalen zal aanhouden.

Chief financial officer Johan Haeggman zei dat Framfab in juni door zijn financiële reserves raakt als het bedrijf geen aanvullende financiering vindt. Om dit af te wenden zal Framfab enkele delen van het bedrijf gaan verkopen, waaronder de breedbandprovider Bredbandsbolaget en Orange Sverige, een bedrijf dat een licentie verwierf voor het bouwen van een netwerk voor mobiel internet (umts) in Zweden. Eerder verkocht het al hostingbedrijf Driftbolaget.

Verder hoopt Framfab de geringe financiële reserves – 12,7 miljoen euro aan het eind van het eerste kwartaal – aan te vullen met de uitgifte van nieuwe aandelen. Framfab verwacht dat dit rond de 33 miljoen euro gaat opleveren.
Ook zal het bedrijf opnieuw personeel ontslaan, 650 mensen zullen hun baan verliezen. Per 1 oktober verwacht Framfab negenhonderd mensen in dienst te hebben. Vorig jaar november waren dat er nog drieduizend.

Frank van Oirschot, ceo van Netlinq Framfab, zegt dat er nog niets bekend is over eventuele ontslagen of andere consequenties voor de Nederlandse vestiging. "De situatie in Nederland is relatief goed. We hopen dat we de komende tijd op deze manier verder kunnen gaan." Volgens Van Oirschot worden de tegenvallende resultaten bij Framfab veroorzaakt door hoge investeringen in productontwikkeling en het opzetten van de daarbijbehorende bedrijven. "Framfab wil nu weer terugkeren naar consultancy. Bovendien moeten we constateren dat de markt is teruggelopen. Dat geldt niet alleen voor Zweden, waar het dichtbevolkt is met bedrijven als Framfab, maar ook in andere landen."

Het vertrouwen van beleggers bleek vrijdag niet al te groot meer in het aandeel Framfab. Het aandeel daalde na het bekend maken van de resultaten en het opstappen van het bestuur met ongeveer 25 procent. Inmiddels heeft Framfab wel nieuwe namen voor de raad van bestuur bekend gemaakt.

Razorfish noteerde een nettoverlies in het eerste kwartaal van 24,9 miljoen dollar, 7 dollarcent per aandeel. Vorig jaar was er nog een nettowinst van 4,5 miljoen dollar. De omzet bedroeg 42,7 miljoen dollar, 33 procent lager dan in het eerste kwartaal vorig jaar (64,1 miljoen dollar) en tevens een daling ten opzichte van het vierde kwartaal (50,1 miljoen dollar).

Deel dit bericht

8 Reacties

Roy van Veen

Ik ga er maar voor het gemak vanuit dat we hier te maken hebben met wat typefouten. Ik neem niet aan dat iemand 205 miljoen euro verlies maakt op 28.5 miljoen euro omzet. Dan ben je wel heel krom bezig. Mijn hemel zeg…… Het zal wel 20.5 miljoen euro zijn. Toch? Nog niet goed, maar dat terzijde. Vorig jaar verdiende men dus iets van 12.1 miljoen euro op een omzet van rond de 35 miljoen euro. Good morning. Kijk, als je een dergelijke bedrag kan verliezen zonder in accute cash flow problemen te komen zegt het iets over je financiële backing. Die moet dan enorm zijn.

Johan Blank

Loopt de markt waarin deze spelers actief waren/zijn daadwerkelijk terug of loopt alleen de omzet van deze partijen terug??

Teun van Essem

Roy,wel erg lief dat je aan typefouten denkt; maar ik neem aan dat je toch wel beter weet; tenslotte schrijf je al heel lang over VC's en dat soort dingen. Uiteraard is het echt 205 miljoen verlies; afschrijvingen op good-will van de reeds verkochte en nog te verkopen onderdelen. Een non-cash verlies dus, maar wel iets dat de accountants je verplichten als je vlottende activa voor veel meer op de balans staan dan ze ooit waard zullen worden. Aangezien Framfab behoorlijk wat acquisities heeft gedaan met aandelen (toen die nog iets waard waren) hebben ze hele toeters good-will op de balans die er nu in 1 keer uitgefietst worden (de zgn big bath). Als je goed naar de laatste cijfers van Cisco kijkt, zie je dat ze laatst 2.5 MILJARD op deze manier geloosd hebben (zogenaamd als voorraad afwaardering).En zo zijn er wel meer……..

Jan Hertog

Er is nu toch wel angstvallig veel negatief nieuws over Framfab. Ik hoop dat ze daar de boel op orde houden. Het zou enorm slecht zijn voor de branch als een dergelijk vooraanstaand bedrijf er onderdoor gaat. Dan nog niet eens gesproken over de persoonlijke drama's.

Janneke

Integendeel, Jan ,het zou een verademing zijn als slechtpresterende bedrijven het veld zouden ruimen.

Sjoerd Keijser

Gratuliere Janneke! Je hebt inderdaad gelijk. Laat inderdaad de cijfers spreken, de wijze waarop je een bedrijfsvoering hebt staan. Lang leve het nieuwe realiteitsbesef. Lang leve gezonde bedrijven dus! Mooie dingen maken, klanten maken EN houden, en jezelf continue blijven verbeteren: zo moeilijk is dat niet maar je organisatie EN dus mensen moeten hier wel oog voor hebben & houden: dat is blijkbaar bij enkele bedrijven niet de primaire focus. En daardoor voel je dit in wat mindere tijden.

Maarten Pop

Mensen mensen toch… Op 11 juli nog reageren op berichtgeving van 7 mei.Let wel ff op voordat je stoer gaat lopen doen. Als je de zaken echt volgt, dan weet je dat Framfab inmiddels 2 succesvolle emissies achter de rug heeft en daarmee genoeg backbone heeft gecreeerd om gecombineerd met een verstandige reorganisatie die volledig volgens plan verloopt weer naar winstgevendheid te streven de komende 2 kwartalen. Achteraf is het wel erg makkelijk om te oordelen over de personele uitbreidingen en investeringen in de internet branche het afgelopen jaar. Iedereen deed daar aan mee. Nu is er een shake out gaande en gaat iedereen een potje verbitterd lopen doen. De ondernemers hebben ondernomen. Hebben guts getoond, hebben gedurft en hebben iets gebouwd. Werknemers hebben genoten van fantastische privileges en leuke salarissen. Maar ook bijgedragen aan het scheppen van compleet nieuwe vormen van bedrijfscultuur, waarbij inzet, betrokkenheid en hart en ziel voor de zaak tot ongekende hoogten zijn gestegen. Specifiek terugkomend op Framfab; daar is zwaar geinvesteerd in de technologie waar wij allemaal ons brood mee verdienen.Mobile internet, Bredbandbolaget; 100Mb in je huiskamer, dat wil jij ook. Inclusief de software die daarbij hoort. Pretty mindblowing and daring. Maar ook vreselijk kostbaar. Helaas is er nu een dip waardoor ook Framfab de broekriem moet aanhalen. De strategie en de structuur van het bedrijf staat echter nog keihard overeind.De keiharde steun van EDS en Antfactory spreken daarbij boekdelen. Framfab heeft mijn vote of confidence. Voor al die mensen die werkzoekend zijn: heel veel sterkte en geluk voor de komende tijd.Het is een mooie tijd geweest de afgelopen 5 jaar.We hebben genoten, andere generaties verbaast met al onze privileges, werkplezier en ontoombare werklust.5 jaar lang regeerde de arrogantie van de jeugd de wereld. We mogen dit niet laten vermalen door marktmechanieken. Dit is een periode van verfrissing, niet van afstraffing. Conformeren dus en back in the ballgame… De tweede inning mag wat mij betreft beginnen. Maarten Herman, rust hard!Rock on. 

ron bel

Je was me voor maarten! Ik weet alleen niet of ik het zo literair verantwoord neer had kunnen zetten, dus maar goed ook. Ik vind t gewoon een beetje jammer dat de mensen die hun nek niet uit hebben gestoken en niets geriskeerdhebben deze afwachtende houding ineens gaan verwarren met goed ondernemerschap of kennis van zaken. dus en hopla.Ron

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond