Deel dit artikel
-

Ook Drenthe wil deelauto

De provincie Drenthe onderzoekt de mogelijkheden om deelauto’s bij een aantal zogenoemde hubs te plaatsen. Die auto’s zijn dan met behulp van een app te reserveren. De meeste deelauto’s staan in de steden, maar ook voor het landelijk gebied kan het een oplossing zijn om de bereikbaarheid en daarmee de leefbaarheid op peil te houden.

De provincie sluit met dit onderzoek aan bij de Green Deal Autodelen die onlangs door Staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) is gepresenteerd. Het kabinet en diverse organisaties hebben hierin de ambitie om autodelen te stimuleren vast gelegd.

Deze Green Deal is ondertekend door 40 partijen, waaronder gemeenten, provincies, leasebedrijven en de Stichting Natuur en Milieu. Ook de provincie Drenthe doet mee.

De ‘Green Deal’ heeft als doel dat er in 2021 100.000 deelauto’s zijn en 700.000 gebruikers. Nu zijn er zo’n 41.000 van zulke auto’s in Nederland. In 2015 werden al soortgelijke afspraken gemaakt. Toen was het streven om in 2018 100.000 deelauto’s te hebben. Dat is dus niet gelukt.

Van Veldhoven wees er eerder op dat auto’s gemiddeld 23 van de 24 uur stil staan. Sinds 2000 is het aantal auto’s met een derde toegenomen. In Nederland rijden nu zo’n 8,4 miljoen personenauto’s (Centraal Bureau voor de Statistiek).

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond