Deel dit artikel
-

Drie mannen aangehouden in onderzoek naar grootschalige internationale datadiefstal en datahandel

Het cybercrimeteam van de politie Amsterdam heeft op maandag drie mannen aangehouden in een omvangrijk onderzoek naar computervredebreuk, datadiefstal, afpersing, afdreiging en witwassen.

De verdachten zijn een 21-jarige man uit Zandvoort (hoofdverdachte), een 21-jarige man uit Rotterdam en een 18-jarige man zonder vaste woon en verblijfplaats.

Het cybercrimeteam is het onderzoek gestart in maart 2021 naar aanleiding van een aangifte van datadiefstal en afdreiging bij een groot Nederlands bedrijf. Gaandeweg het onderzoek is duidelijk geworden dat vermoedelijk duizenden kleine en grote bedrijven én instellingen, zowel nationaal als internationaal, de afgelopen jaren slachtoffer zijn geworden van computervredebreuk (hacken) en vervolgens diefstal en heling van data. Tientallen miljoenen privacygevoelige persoonsgegevens zijn als gevolg van deze diefstal en handel in handen van criminelen gekomen.

Nadat illegaal toegang was verkregen tot de data op de systemen van de getroffen bedrijven, kregen deze bedrijven een dreigend bericht per email met de mededeling dat ze moeten betalen in bitcoins. Veel bedrijven hebben zich gedwongen gevoeld om te betalen in de hoop hun data te beschermen. De totaalschade voor bedrijven loopt in de vele miljoenen. Voor tot dusver bekend, is het geëiste losgeld per bedrijf daarbij opgelopen tot meer dan 100.000 euro een uitschieter naar meer dan 700.000 euro. Bovendien is in veel gevallen de gestolen data alsnog online verkocht, ook al hebben de getroffen bedrijven betaald. De hoofdverdachte heeft vermoedelijk in de afgelopen jaren een crimineel inkomen gehad van 2,5 miljoen euro.

Als gevolg van deze werkwijze zijn tientallen miljoenen privacygevoelige gegevens van mensen in handen van criminelen gekomen. Het gaat daarbij niet alleen om namen, adressen en telefoonnummers, maar ook om geboortedata, bankrekeningnummers, creditcards, wachtwoorden, kentekens, BSN-nummers of paspoortgegevens. Allemaal zeer privacygevoelige informatie.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond