Deel dit artikel
-

Drop-offwinkel WePaYou opent 600 afleverpunten

Nederlanders die tweedehands spullen via internet willen verkopen, hoeven amper de deur meer uit noch het internet op. Een nieuw soort hybride winkel steekt de kop op, winkels die artikelen innemen en ze uit naam van de aanbrenger verkopen. WePaYou exploiteert zo'n bedrijf in Alphen aan de Rijn. Middels samenwerkingsverbanden met Kiala en Packs vergroot het bedrijf nu zijn bereik tot landelijk niveau. Europa als werkterrein lonkt.

Jaarlijks verhandelen consumenten onderling voor enkele miljarden euro's, voornamelijk aan tweedehands artikelen, via internet. Bedrijven als 2dehands.nl, eBay, Marktplaats.nl en Speurders.nl plukken daar de vruchten van, maar door de groeiende onderlinge concurrentie zoeken de bedrijven tegenwoordig ook aansluiting bij de offline wereld. 2dehands.nl neemt eind deze maand de eerste internetterminals in bedrijf bij tweedehandsketen Used Products en Speurders.nl heeft twee eigen winkels en getrainde Speurders-verkopers. Marktplaats.nl en eBay hebben geen eigen winkels, maar bedrijven als Verkoopwinkel Amsterdam en WePaYou nemen die rol op zich.

Begin november 2005 opende Alderd Froolik samen met collega-ondernemer Sylvia Scheepbouwer het bedrijf WePaYou. Nederlanders die tweedehands artikelen willen verkopen, maar niet de moeite willen nemen ze op internet te zetten, kunnen naar het industrieterrein waar WePaYou gevestigd is. Ze leveren de spullen in en het bedrijf maakt digitale foto's, productomschrijvingen en publiceert de advertenties op Marktplaats.nl en eBay. Zodra het artikel verkocht en verzonden is, ontvangt de aanbrenger 72,5 procent van de verkoopwaarde. Daar gaat sinds kort ook nog 5 cent stageld per dag af, een doorberekening van eBay's recente prijsverhoging, en de kosten die WePaYou maakte om de advertentie online te zetten.

"Sinds begin dit jaar werken we kostendekkend", aldus Froolik tegen Emerce. "In de afgelopen twee maanden hebben we 649 van de 719 aangebrachte artikelen verkocht. Dat is toch zo'n 90 procent. Als een artikel in de eerste ronde niet verkocht wordt, verlagen we de prijs met 25 procent. Net zo lang totdat er een marktconforme prijs is die resulteert in een verkoop."

Tot deze week opereerde WePaYou enkel in de omgeving van Alphen aan de Rijn. Immers, degene die iets wil verkopen moet zijn spullen naar het depot toebrengen. Daar is sinds gisteren verandering in gekomen. Froolik sloot samenwerkingsverbanden met de logistiekbedrijven Kiala en Packs. Packs is een koeriersbedrijf. De transporteurs kunnen nu ingezet worden om tweedehands artikelen door heel Nederland op te halen en bij WePaYou in te leveren, voor verkoop via internet. Dat afhaalkosten zijn 12,50 euro.

De van oorsprong Franse onderneming Kiala heeft in Nederland 400 afhaal- en aanleverpunten. Packs heeft ruim 200 depots en steunpunten die voor WePaYou-klanten toegankelijk zijn.

De samenwerking met Kiala is bedoeld voor eigenaren van tweedehands artikelen die niet te beroerd zijn hun huis te verlaten om de goederen ter verkoop aan te bieden. Ze hoeven niet per se naar Alphen aan de Rijn te reizen, de dichtstbijzijnde Kiala-vestiging volstaat. Kiala heeft geen eigen winkels in de Nederlandse binnensteden, maar gebruikt winkelruimte bij sigarenboeren, benzinestations en andere middenstanders met voldoende passanten.

Bedrijven als Wehkamp, eBay en Marktplaats.nl gebruiken Kiala's afleverpunten als extra dienstverlening richting hun klanten. Klanten kunnen ervoor kiezen hun aankopen niet thuis, maar bij een Kiala-afgeefpunt op te halen. Zodoende bepalen ze zelf het tijdstip om iets op te halen.

Voor WePaYou stuurde Kiala zijn bedrijfsmodel bij, zegt Froolik. Nederlanders consumenten kunnen niet enkel spullen halen bij Kiala, maar er ook afleveren. Met de samenwerking met Kiala heeft WePaYou in een klap zijn regionale bereik vergroot tot landelijke schaal.

Kiala overweegt in 2007 ook zijn vestigingen in België, Duitsland, Engeland, Frankrijk en Luxemburg om te turnen. De locaties zouden niet enkel afleverpunten blijven, maar ook inneempunten voor internethandelssites worden en de handelsassistenten in het ecosysteem daar omheen. Nederlanders betalen 7 euro om hun artikelen via Kiala op te laten sturen naar het depot in Alphen aan de Rijn.

Drop-offwinkels zijn een betrekkelijk nieuw verschijnsel in Nederland. Ze haken in op de mogelijkheid om goedkoop te kunnen verkopen via internet, in binnen- en buitenland, zonder dat de eigenaar van de goederen zelf het internet op hoeft. Hij besteedt de verkoop als het ware uit. De eerste drop-offwinkels gingen afgelopen jaar al failliet omdat ze netto onder de streep meer kosten maakten dan inkomsten genereerden.

Deel dit bericht

3 Reacties

John

WePaYou gaat nu lijken op AuctionDrop in de VS dat ook met een centrale hub werkt. Dat lijk goed te werken.

Sjaak

Niet dat het erg uitmaakt maar dit is een oeroud concept in een nieuw jasje. Mijn observatie is dat dat uiteindelijk de meest succesvolle concepten zijn.

Oof

Heeft iemand uberhaupt hun website bekeken?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond