Deel dit artikel
-

Druk beursjaar voor tech in aantocht

2021 was een relatief rustig jaar wat betreft tech IPO’s. 2022 belooft in dat opzicht een ander verhaal te worden. Grote namen als Reddit en Stripe zijn van plan om komend jaar naar de beurs te gaan.

Discussieplatform Reddit heeft in december de aanvraag ingediend bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission. In september bedroeg de geschatte beurswaarde zo’n 15 miljard dollar.

Reddit had in oktober 2020 ongeveer 52 miljoen dagelijks actieve gebruikers en meer dan 100.000 subreddits rond een bepaald thema.

Betaalbedrijf Stripe is  naar verluidt ook gesprekken gestart met investeringsbanken die kunnen leiden tot een beursgang. De beursgang kan een grote worden, aangezien Stripe bij de laatste financieringsronde boven de negentig miljard dollar waard was. Insiders zouden hun aandelen nu al aanbieden voor de helft meer.

Het is nog niet duidelijk of Stripe voor een IPO kiest of een zogeheten direct listing. Bij de eerste vindt een emissie plaats, bij de tweede verkopen zittende aandeelhouders hun stukken.

Stripe is een concurrent van Square, Paypal en Adyen.

Begin 2021 werd bekend dat betaalverwerker Klarna uit Zweden een direct listing overweegt. Bij een eerdere financieringsronde van 650 miljoen dollar werden de Zweden gewaardeerd op 11 miljard dollar.

Bankiers verwachten een beursgang aan de beurs in New York (IPO) of een zogeheten SPAC deal, wat staat voor special purpose acquisition company. Dit zijn ‘lege’ beursnoteringen waar beleggers geld in stoppen. Met dat geld worden meerdere overnames gedaan om de beurshuls te vullen met ‘echte ondernemingen’.

De beursgang van boodschappenbezorger Instacart werd eigenlijk al eind 2021 verwacht, maar dat lijkt nu later dit jaar te worden. De beurswaarde zou makkelijk tot 40 miljard dollar kunnen oplopen.

MarketWatch meldt dat mogelijk ook digitale banken als Revolut en Chime naar de beurs gaan, al zijn daarvoor geen concrete aanwijzingen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond