Deel dit artikel
-

Duitse actie tegen automatische gezichtsherkenning

Burgerrechtenorganisaties in Duitsland verzetten zich tegen politieke plannen voor de invoering van automatische gezichtsherkenning op drukke publieke locaties.

De minister van Binnenlanse Zaken Horst Seehofer wil een wetsvoorstel indienen die de inzet van automatische gezichtsherkenning toestaat door de politie. Als eerste zal de technologie worden ingezet op 135 (van de 5.400) grote treinstations en veertien (van de 68) publieke luchthavens. Latere uitbreiding in aantal en categorie lijkt niet per definitie uitgesloten.

Een aantal burgerrechten- en digitale organisaties zijn daarom gisteren een actie gestart waarmee ze het plan van de minister willen tegenhouden. Chaos Computer Club, de Digitale Gesellschaft, het Forum InformatikerInnen für Frieden und gesellschaftliche Verantwortung (FIFF), Digitalcourage en Digitale Freiheit publiceren daarom een oproep tot verbod.

De voorgestelde technologie, gebaseerd op kunstmatige intelligentie, zou inhouden dat op elke passant op een treinstation of luchthaven automatisch een check wordt gedaan. Van elk gezicht wordt even het doopceel gelicht. Wanneer er een vlaggetje aan een tronie hangt, kan de politie direct ingrijpen.

De actievoerders verzetten zich hiertegen omdat negatieve gevolgen heeft voor vele miljoenen passanten en reizigers. Niet enkel gezichts- maar ook lichaamskenmerken worden gezien en in databases vastgelegd zonder dat de subjecten het merken. Ze noemen het een inbreuk om de rechten en de vrijheid van de mens. Een tweede argument is dat de automatische gezichtsherkenning bij lange na niet feilloos werk.

De nieuwe leider van de SPD, Saskia Esken, noemt de technologie een ‘te grote inbreuk om de vrijheid’.

Foto: Daniel Cukier (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond