Deel dit artikel
-

Duitse online boodschappenmarkt nog zeer bescheiden, Picnic tweede aanbieder

De markt voor online boodschappen bezorging in Duitsland is nog steeds zeer bescheiden. Volgens marktonderzoekers van Consumer Panel Services GfK wordt slechts 2,8 procent van de boodschappen in Duitsland online verkocht.

Voor Groot-Brittannië gaat het om twaalf procent. Ook in Frankrijk (8 procent), Nederland (7 procent) en België (5 procent) liggen de cijfers beduidend hoger. Wel is het online aandeel in Duitsland de afgelopen jaren licht gestegen; alleen voor 2023 meldde de Duitse Federale Vereniging voor E-Commerce en Postorder een daling van 6.9 procent.

Toch zijn experts overtuigd van de groeimogelijkheden van de industrie. Lars Hofacker, hoofd e-commerceonderzoek bij het EHI Retail Institute in Keulen, zegt: ‘Fysieke supermarkten zijn zo groot dat zelfs kleine stijgingen van het online aandeel kunnen leiden tot een indrukwekkende online groei.’

Vooralsnog is daar dus weinig van te merken. De markt consolideert. Het Tsjechische Knuspr nam onlangs de voormalige Edeka-dienst Bringmeister op. Oda, een e-supermarkt uit Noorwegen, verliet Duitsland in de zomer van 2023 na minder dan zes maanden. Er waren echter ook nieuwe partijen als Lieferando en Wolt.

De Keulse supermarktketen Rewe, na Edeka de grootste van het land, wordt beschouwd als marktleider in Duitsland. Al in 2011 werd in Frankfurt de bezorgdienst van Rewe gelanceerd. Vandaag de dag exploiteert Rewe 16 magazijnen in het hele land, waarvan er zeven in de afgelopen twee jaar zijn gebouwd. Met zijn bezorgservice bereikt Rewe meer dan 90 steden plus de omgeving, zegt het bedrijf.

Het EHI Retail Institute schat de omzet van de bezorgdienst rewe.de op 650 miljoen euro. De groep publiceert zelf geen cijfers.

Picnic wordt beschouwd als Rewe’s grootste concurrent. Het bedrijf heeft momenteel tien magazijnen, het elfde wordt momenteel gebouwd in Oberhausen. Gemiddeld komt er momenteel elke twee weken een nieuwe stad bij. Binnen twee tot drie jaar wil Pinic 50 procent van de Duitse huishoudens bereiken, nu is dat 20 procent. Terwijl de focus aanvankelijk lag op kleine en middelgrote steden, verhuist Picnic nu ook naar metropolen: in het voorjaar van 2023 startte de bezorgservice eerst in Hamburg en kort daarna in Berlijn.

Knuspr maakt deel uit van de Tsjechische Rohlik Group en is in augustus 2021 in München van start gegaan; in februari 2022 volgde de regio Rijn-Main met Frankfurt, Wiesbaden, Mainz, Darmstadt en omliggende kleine steden. Knuspr beschikt over een groot, geautomatiseerd magazijn in elk van de twee leveringsgebieden. In het najaar van 2023 nam Knuspr ook de voormalige Edeka-dienst Bringmeister over.

Flaschenpost begon in 2014 in Münster met de levering van drankkratten. Vandaag levert Flaschenpost in meer dan 200 steden en gemeenten, en volgens eigen informatie omvat het assortiment meer dan 5.000 artikelen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond