Deel dit artikel
-

Duitse techondernemers met 160 miljoen startersfonds

Een groep van tweehonderd Duitse techondernemers begint een eigen investeringsfonds. Met 160 miljoen euro richten ze zich op pre-seed- tot Series A-rondes.

Hele prille start-ups, daar richten de ondernemers achter 10x Founders zich op. In de afgelopen twee maanden stapten ze reeds in 27 Europese bedrijven. Om het toegezegde geld te investeren over pakweg vijf jaar uit te spreiden, moeten ze in een hoog tempo blijven investeren.

Hoewel de basis van 10x Founders in Duitsland ligt, opgericht in april 2021, spreken ze nadrukkelijk over het helpen van Europese start-ups. Het fonds is een soort professionaliseringsslag van de angel-activiteiten van de aangesloten ondernemers.

Gemiddeld worden er bedragen geïnvesteerd van een paar ton tot twee à drie miljoen euro.

De oprichting van 10x lijkt onderdeel van een trend die ook elders in Europa zichtbaar is. In Parijs werd het Galion Project opgericht, een pre-seed-fonds van 250 ondernemers, en in Scandinavië bestaat ByFounders. In Nederland haalde Graduate Entrepreneur Fund van onder andere Michiel Muller (Picnic) en Frans van Houten (Philips) 56 miljoen euro op voor start-ups met wortels in Rotterdam en Delft. Dutch Founders Fund haalde in januari 2022 62 miljoen op.

In tegenstelling tot de VS zijn er in Europa weinig fondsen die zich specifiek op hele jonge bedrijven richten, ook wel aangeduid met ‘van pre-seed tot Series A’. Die aanduiding duidt op hun (kleine) financieringsbehoefte. Dit soort start-ups moet zich nog bewijzen en wordt door veel andere fondsen als te riskant gezien.

Photo by Peter Ford on Unsplash

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond