Deel dit artikel
-

Duitse toezichthouder onderzoekt app-tracking Apple

Het Bundeskartellamt start een onderzoek naar de wijze waarop Apple gebruikersdata uitleest van zijn eigen iOS-apps. Privacyregels stellen daar strenge eisen aan en de toezichthouder vermoedt dat Apple met twee standaarden meet.

De instantie maakte dinsdag bekend dat het een formeel onderzoek start naar Apple-trackingpraktijken.

Sinds de publicatie van iOS 14.5, iPadOS 14.5 en tvOS 14.5 in april 2021 moeten gebruikers per app expliciet aangeven of en dat ze willen dat hun persoonlijke gegevens worden gedeeld met derde partijen. Standaard staat Apple dat niet toe, tenzij de gebruiker er nadrukkelijk wel om vraagt. App-uitgevers zien hierdoor miljoenen euro’s reclame-omzet verdampen. Bij Facebook alleen al gaat het om honderden miljoenen.

Het Bundeskartellamt constateert dat Apple zelf in dit proces de mist in gaat. Het vraagt voor zijn eigen apps niet om toestemming van gebruikers om hun data te mogen gebruiken en combineren voor reclamedoeleinden.

“Dit kan enorme impact hebben op de concurrentieverhoudingen in verschillende markten”, luidt de voorlopige conclusie. De toezichthouder geeft geen verwachte tijdlijn af rondom het onderzoek.

Foto: Fouquier (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond