Deel dit artikel
-

Duitser houdt hand op de knip

De Duitse consument blijft voorzichtig met zijn euro’s en spaart liever dan dat hij grote uitgaven doet. Nederland exporteerde in 2021 voor 133 miljard aan goederen naar Duitsland.

Duitse en internationale webwinkels zullen het lastig krijgen nu de Duitse consument zich schrap zet voor een langere periode van economische tegenwind.

Een nieuw onderzoek van GfK laat zien dat de consument niet bijster positief is over de nabije economische toekomst. Om die reden spaart hij meer. De ‘spaarneiging’ steeg met 3,5 punt tot 17,6 in augustus. Een jaar geleden was dat 7,1.

GfK omschrijft het consumentenklimaat als ‘de voortzetting van een steile daling, een nieuw dieptepunt’.

Voor een oplossing wijst de onderzoeker naar de Europese Centrale Bank: inflatie beteugelen door een krappere geldpolitiek te voeren. En er moeten stappen worden gezet om de oorlog in Oekraïne te vinden. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken ziet dat echter nog niet zo snel gebeuren.

Duitsland is Nederlands grootste handelspartner, ook op digitaal gebied. Verscheidene digital agencies hebben er dependances, Nederlandse verkopers zijn actief op Duitse marktplaatsen als Zalando en Amazon, investeerders zitten er in techbedrijven en webwinkels zoeken er groei buiten de thuismarkt.

Foto: mini_malist (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond