Deel dit artikel
-

Duitsers waarschuwen voor gebruik antivirussoftware Kaspersky

De Duitse cyberbeveiligingsautoriteit heeft gewaarschuwd voor het gebruik van antivirussoftware van het Russische bedrijf Kaspersky.

Russische informatietechnologiebedrijven kunnen worden bespioneerd of gedwongen om cyberaanvallen uit te voeren, zo waarschuwde de organisatie.

‘Een Russische IT-fabrikant kan zelf offensieve operaties uitvoeren, tegen zijn wil worden gedwongen om doelsystemen aan te vallen, of worden bespioneerd als slachtoffer van een cyberoperatie zonder zijn medeweten,’ zo klinkt het.

De BSI adviseert dan ook om Kaspersky anti-virus producten te vervangen door alternatieven.

Het is niet de eerste keer dat Kaspersky wordt gewantrouwd. Een aantal jaren terug vreesde de Amerikaanse overheid dat de software voor spionagedoeleinden zou kunnen worden gebruikt. Concrete aanwijzingen daarvoor zijn nooit geleverd.

Een onderzoeksrapport van Kaj Hober, hoogleraar investerings- en handelsrecht aan de Universiteit van Uppsala in Zweden, maakte duidelijk dat bedrijf niet onder de Russische telecommunicatiewetgeving valt. Kaspersky Lab hoeft geen gebruikers- of productgegevens te delen met de Russische overheid.

Kaspersky noemt de waarschuwing van de Duitse federale cyberbeveiligingsautoriteit een ‘louter politieke beslissing’.

Kaspersky benadrukt dat het ‘een wereldwijd opererend particulier cybersecuritybedrijf is’ en dat het geen banden met de Russische of enige andere overheid heeft.

Foto Shutterstock

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond