Deel dit artikel
-

Duitsland grijpt in tegen BTW-fraude op Amazon.de

De Duitse Belastingdienst heeft beslag gelegd op goederen van grote Chinese handelaren in depots van Amazon.de. Hun accounts zijn geblokkeerd omdat ze zich niet aan de regels houden die gelden bij import. De Duitsers willen BTW-fraude en grijze import tegen gaan.

Het Finanzamt Neuköln, verantwoordelijk voor handel uit het Verre Oosten, heeft naar nu blijkt net voor de jaarwisseling zeker tientallen grote Chinese handelaren te pakken genomen. Weblog Wortfilter heeft de e-mail die zij ontvingen.

Om welke verkopers het precies gaat, is nog niet duidelijk. Hun accounts zouden wel goed herkenbaar zijn. De feedbackratings zijn voo 95+% procent positief voor vaak vele honderden transacties in het afgelopen jaar. Wie echter kijkt wat deze handelaren op dit moment in de schappen hebben liggen, zal zien dat dat nul items zijn. De goederen zijn van de Belastingdienst totdat de verkopers voldoen aan alle importregels.

Volgens Wortfilter zou er ware paniek heersen onder de handelaren uit het Verre Oosten. Sommigen van hen zouden omzetten van enkele miljoenen per jaar doen.

De kern van het dispuut zit in het feit dat de verkopers als het ware vanuit de kofferbak verkopen. Ze importeren containers uit China, parkeren de goederen in depots van Amazon.de en verkopen daar vandaan direct aan de eindconsument. Er wordt – hoewel de eisen duidelijk zijn (PDF) – geen BTW afgedragen, maar de goederen worden bijvoorbeeld ook niet onderzocht op gevaarlijke stoffen of andere Europese veiligheidseisen.

Foto: August Brill (cc)

Dit bericht is 22 keer gedeeld

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond