Deel dit artikel
-

‘Durfkapitalisten investeren voor recordbedrag in startups’

De wereldwijde durfinvesteringen in startups zijn het afgelopen jaar weer fors toegenomen vergeleken met 2017. In 2018 werd voor een recordbedrag van 255 miljard in startups geïnvesteerd, een stijging van ruim 40 procent ten opzichte van 2017. Dat blijkt uit de Venture Pulse, het kwartaalonderzoek van KPMG naar de wereldwijde investeringen in startups.

In 2017 waren investeerders goed voor een bedrag van 175 miljard. Het aantal transacties nam echter aanzienlijk af, van 17.314 in 2017 tot 15.299 in 2018.

In Europa namen de totale investeringen toe van 19 miljard tot ruim 24 miljard. Het aantal transacties liep terug van 4607 in 2017 tot 3.380 vorig jaar.

Ondanks het dichterbij komen van Brexit en de toenemende onzekerheid in het land, namen investeerders in het Verenigd Koninkrijk vier van de tien grootste investeringen in Europa voor hun rekening. Graphore met 200 miljoen, Nested met 156 miljoen, Moonbug met 145 miljoen en Monzo met 110 miljoen.

De meest opvallende transacties in het afgelopen jaar waren de investeringen van 14 miljard in het Chinese Ant Financial (onderdeel Alibaba) en van 12,8 miljard in het Amerikaanse Juul, een fabrikant van elektrische sigaretten.

De recordinvesteringen laten volgens KPMG zien dat zien dat durfkapitalisten steeds meer oog hebben voor late stage transacties, startups die meer volwassen zijn en uitbreiding zoeken naar nieuwe markten,

Alleen al in de laatste drie maanden van 2018 waren dit soort megadeals, investeringen van 1 miljard dollar of meer, wereldwijd goed voor een bedrag van 22 miljard.

De daling van het aantal transacties baart volgens KPMG weliswaar enige zorgen, zeker gezien het feit dat de investeringen in de echte startups teruglopen. ‘Maar wij zien dat kwalitatief goede en meer volwassen bedrijven investeringen blijven aantrekken.’

Wereldwijd namen vooral de investeringen in startups op het gebied van infrastructuur en stedelijke mobiliteit toe. Daarbij moet worden gedacht aan zelfrijdende voertuigen, ride hailing concepten en vervoer op basis van alternatieve energiebronnen.
Einde bericht

Deel dit bericht

1 Reactie

Thomas Mensink - Golden Egg Check

In Nederland is dit jaar ook een recordbedrag geïnvesteerd in startups en scale-ups: bijna 750 miljoen EUR in 255 deals. Dat blijkt in ieder geval uit onze analyse die voor zover ik kan checken veel completer is dan de analyse van KPMG in Nederland.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond