Deel dit artikel
-

Dutch FilmWorks mag gegevens downloaders verzamelen

Dutch FilmWorks mag van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) gegevens verzamelen van mensen die downloaden uit illegale bronnen, al kan tegen het besluit nog beroep worden aangetekend.

De distributeur heeft voldoende waarborgen getroffen voor een behoorlijke en zorgvuldige verwerking van deze persoonsgegevens, zegt de toezichthouder.

DFW wil IP-adressen verwerken van mensen die auteursrechtelijk beschermde titels uploaden of downloaden via bittorrent netwerken. Het doel van de gegevensverwerking is om inbreuk op auteursrechten tegen te gaan.

Omdat de betrokkenen hierover niet worden geïnformeerd, brengt dit bijzondere privacyrisico’s met zich mee, erkent ook de AP. De toezichthouder heeft dan ook onderzocht in hoeverre de gegevensverwerking in verhouding staat tot het doel dat Dutch FilmWorks ermee wil bereiken.

Het bedrijf zal via gerechtelijke procedures nog wel de identiteit van de abonnees moeten vaststellen om ze persoonlijk te benaderen. Of dat er ook echt van komt is de vraag.

Toen het bedrijf eerder dit jaar zijn plannen ontvouwde, kwam er flink wat kritiek. Rejo Zenger van Bits of Freedom vond het ‘moeilijk verteerbaar’ dat iemand die sporadisch illegaal een film download het risico loopt op een torenhoge boete van honderden euro’s. Dat staat niet in verhouding met de schade die uploaders veroorzaken.

Deel dit bericht

2 Reacties

Patrick Bakkers

Wat ‘moeilijk verteerbaar’ is als werknemer in de entertainment branche is dat je jaar op jaar op jaar inkomsten misloopt en de gevolgen daarvan inmiddels aan den lijve ondervind. Dat zijn wereldwijd inmiddels torenhoge niet te bevatten bedragen met alle gevolgen van dien. De inmiddels veroorzaakte economische schade staat niet in verhouding met wat een individuele uploader veroorzaakt maar helaas is nagenoeg iedereen die gebruik maakt van illegale content zowel een downloader als een automatische uploader.

pieter

@patrick, je kan ook stellen dat de mensen meer series en films zien die ze eerder niet hadden gezien. De omzet van bioscopen stijgt jaar naar jaar. De omzet van entertaiment stijgt jaar naar jaar. Kortom, misschoen werkt downloaden wel in een voordeel?!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond