Deel dit artikel
-

Dutch Startup Association (DSA) waarschuwt voor kaalslag onder startups

Startups in andere Europese landen blijken aanzienlijk meer beschikking te hebben over COVID-19 gerelateerde overheidssteun dan Nederlandse startups. Dat stelt de Dutch Startup Association (DSA). De organisatie waarschuwt de overheid daarom in een uitgebreid rapport over steunmaatregelen en de gevolgen van het huidige beleid.

Vorige week kwam al naar voren dat het Nederlandse startup ecosysteem op nummer 3 staat in Europa en op nummer 12 in de wereld. Het onderzoek uitgevoerd door Startup Genome is gebaseerd op metingen uit 2019 en houdt nog geen rekening met de gevolgen van de COVID-19 crisis en de verschillen in overheidssteun in ecosystemen. DSA waarschuwt dat er snel actie moet worden ondernomen als Nederland deze positie willen behouden.

Nederlandse startups hebben toegang tot een totaalbudget van 644 miljoen euro aan overheidssteun. In het buitenland is dit meer dan tientallen malen hoger. Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland hebben respectievelijk 4,9 miljard, 8,8 miljard en 44,7 miljard beschikbaar gesteld voor startups. Volgens het onderzoek van Startup Genome rangschikken de belangrijkste ecosystemen binnen deze landen op nummer 4, 1 en 5 in Europa, terwijl Amsterdam-Delta positie 3 houdt.

Nederland heeft de afgelopen jaren met grote inzet en investering een Europese toppositie bereikt met haar startup ecosysteem. DSA verwacht dat het aantal investeringen aanzienlijk gaat dalen in Nederland. Zonder investeringen zullen er nog meer startups omvallen, met banenverlies en schade aan het ecosysteem tot gevolg. Ook de effecten van de COL kunnen hierdoor teniet gedaan worden, waardoor de overheid daarmee ook nog miljoenen aan leningen kan verliezen.

Zonder investeringen loopt Nederland een risico tot een kaalslag onder startups, zegt Lucien Burm, voorzitter van het bestuur van Dutch Startup Association: ‘Dit leidt niet alleen tot banenverlies onder startups, maar ook de veerkracht en innovatievermogen van de gehele economie staan op het spel.’

DSA raadt de overheid daarom aan zo snel mogelijk met een opvolging van de Corona-OverbruggingsLening (COL) te komen, omdat Nederland anders de door haar recent behaalde toppositie als Europees startupland dreigt te verliezen.

Deel dit bericht

2 Reacties

Sacha Vekeman - 247 Invest

Duitsland 44.7 miljard??? Waar komen die cijfers vandaan?

Daria Malareva - DSA

44.7 miljard lijkt bijna niet te kloppen, en toch is het zo! Wij keken er ook heel erg van op. Dat terwijl Duitsland op nummer 5 staat volgens Startup Genome’s onderzoek (maar daar gaat vast en zeker verandering in komen).

Mochten er nog vragen zijn over het report, kan je mij, Daria Malareva, bereiken op daria@dutchstartupassociation.nl. Ik ben de head analyst van het onderzoek die wij binnen DSA hebben uitgevoerd.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond