Deel dit artikel
-

Duurzame investeringsronde voor tado

Maker van slimme thermostaten tado haalt 43 miljoen euro nieuw groeigeld op bij een groep duurzame, Europese investeerders. Het bedrijf wil zich actief op de energiemarkt roeren.

Opvallend aan deze investeringsronde is dat er geen enkele Amerikaanse investeerder bij betrokken is. En alle nieuwe aandeelhouders omschrijven zichzelf onomwonden als ‘duurzaam’. Het gaat om Trill Impact Ventures, Bayern Kapital, Kiko Ventures en Swisscanto. Ook Noventic, Target Partners en andere bestaande aandeelhouders doen mee.

Het is niet bekend tegen welke waardering de investering plaatsvindt. In januari 2022 was sprake van 450 miljoen euro, maar dat was voor de Oekraïne-oorlog uitbrak. Sindsdien hebben honderden miljoenen huishoudens noodgedwongen veel bewuster efficiënt met energie moeten leren omgaan.

In 2022 heeft tado de verkoop van zijn slimme thermostaten en diensten verdubbeld. De omzet zou over de honderd miljoen euro zijn heen gegaan. Het heeft inmiddels drie miljoen slimme thermostaten verkocht en wil dit jaar winstgevend worden.

Na deze ronde zal tado zijn aanbod in energiebeheer voor woningen uitbreiden, door zijn slimme thermostaten te combineren met time-of-use-energietarieven. Dat is in Nederland nog vrij onbekend. Dat zijn tarieven op grond van marktprijzen per uur Dat is maximaal variabel. Een slimme thermostaat helpt om energie te gebruiken op momenten dat de prijzen lager zijn. Om dit te faciliteren kocht het Duitse bedrijf begin 2022 aWATTar, een pionier op het gebied van energieloadshifting en time-of-Use-energietarieven. Het samengevoegde bedrijf is van plan zijn gecombineerde aanbieding op te schalen en te zorgen dat woningen warm zijn, tegen de laagst mogelijke kosten en CO2-uitstoot.

Om nog meer huishoudens te bereiken, is tado ook gaan samenwerken met vastgoedbedrijven die grote aantallen huurwoningen beheren. Voor dit marktsegment wordt dit jaar een nieuwe productlijn geïntroduceerd.

Foto: isengardt (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond