Deel dit artikel
-

Dwangsommen ACM voor Apple opgelopen tot 20 miljoen euro

De aangepaste voorwaarden die Apple stelt aan datingapp-aanbieders die gebruik maken van de appwinkel van het bedrijf zijn onredelijk en werpen een onnodige drempel op. Dat vindt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Apple moet daarom opnieuw 5 miljoen euro betalen. De dwangsom is nu opgelopen tot 20 miljoen euro.

Apple moest de voorwaarden voor toegang tot de Nederlandse App Store aanpassen voor datingapp-aanbieders. Datingapp-aanbieders moeten naast het betaalsysteem van Apple in de App Store ook gebruik kunnen maken van andere betaalsystemen. Daarbij moeten datingapp-aanbieders de mogelijkheid krijgen om in hun app te verwijzen naar betaalmogelijkheden buiten de app. Deze verplichting heeft de ACM in augustus 2021 aan Apple opgelegd.

In de nieuwe voorwaarden staat echter dat datingapp-aanbieders een geheel nieuwe app moeten maken als ze gebruik willen maken van een alternatief betalingssysteem. Appaanbieders kunnen hun bestaande app niet aanpassen.

Datingapp-aanbieders die kiezen voor een alternatief betalingssysteem worden zo gedwongen extra kosten te maken. En consumenten die nu gebruik maken van de app moeten overstappen naar de nieuwe app.

De ACM heeft daarnaast ook bedenkingen bij een aantal andere onderdelen van de aangepaste voorwaarden die Apple stelt aan de datingapp-aanbieders. Financieel schieten de appbouwers er niks mee op. Zij moeten alsnog 27 procent commissie betalen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond