Deel dit artikel
-

Dwarfs werkt aan volgende investeringsronde

De opkoper van Nederlandse online verkopers Dwarfs is bezig met een nieuwe investeringsronde waarin het vijftig miljoen euro hoopt op te halen.

Daartoe lopen nu gesprekken, vertelt CEO en mede oprichter Demian Beenakker. Hij hoopt ‘spoedig’ richting een afronding van de Series B-ronde te gaan. Tegen die tijd zal hij in totaal tegen de negentig miljoen euro hebben opgehaald.

Het bedrijf uit Utrecht springt in op een trend waarbij middelgrote online winkeliers zich oriënteren op hun eigen toekomst. Willen ze de groei organisch financieren, dan blijft het een balanceeract met de cashflow. Banken kunnen financiering bieden, maar ondernemers staan niet echt te trappelen om de route die hen hun huis kan kosten. “Of ze verkopen en sluiten bij ons aan.”

Ondernemingen die aansluiten zijn geen wederverkopers, maar zijn eigenaar van de artikelen die ze verkopen. Beenakker wijst op Dyson en Anker. Zij verzorgen zelf marketing en distributie op marktplaatsen als Amazon en hebben helemaal geen retailers meer nodig.

Dwarfs is een organisatie met nu zeventig man uit Utrecht. Ze zijn constant bezig partijen te scouten die bij hun filosofie passen. Er wordt enkel gezocht naar bedrijven die verkopen op de marktplaatsen bol.com en Amazon. Meer specifiek wordt gezocht naar ondernemers in de categorieën met producten voor in en rondom het huis.

“Dat zijn nu vaak kleine, eigen merkjes. Die willen we uiteindelijk onderbrengen in grotere, wat overkoepelende merken. Dwarfs moet een consumentenmerk worden. Tegen eind 2022 worden meerdere aspecten daarvan zichtbaar.”

In zekere zin lijkt het bedrijf op fonQ, of de voorloper daarvan: Mailorder Solutions. Dat was ook een geheel van kleine, specialistische winkel. Het verschil is dat de Utrechtse start-up zelf geen infrastructuur heeft maar die van derde partijen gebruikt. Fulfillment en logistiek van bol.com en Amazon en connecties tot marktplaatsen bijvoorbeeld met Channable en ChannelEngine.

Beenakker: “Ik denk dat we over anderhalf daarop de omzet zitten die fonQ nu doet.” Dat zal eind 2021 naar schatting zo rond de 125 miljoen euro zijn. Over drie à vier jaar hoopt de ondernemer een bruto handelswaarde te genereren van rond de vijfhonderd miljoen euro.

Dwarfs realiseert veertig procent van de omzet in Duitsland, negen procent van Frankrijk en de rest hoofdzakelijk in Nederland. Buitenlandse concurrenten bevinden zich met name in Duitsland. Die partijen haalden vorig jaar tientallen tot honderden miljoenen euro’s groeigeld op. De Nederlandse start-up heeft op zijn thuismarkt het voordeel van de firstmover. “Dat willen we optimaal blijven gebruiken. Als we team, funding en een zekere omzet hebben, zijn we in de lage landen niet meer in te halen.”

“De kaarten in e-commerce worden opnieuw geschud.”

Foto: mini malist (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond